Чим засівати поля? Аграрії прогнозують зростання закупівельних цін на соняшник та кукурудзу

Найперспективніші варіанти наступного сільськогосподарського сезону в плані отримання прибутку

Чим засівати поля? Аграрії прогнозують зростання закупівельних цін на соняшник та кукурудзу

Україна попри війну залишається в топі світових експортерів олійних культур та зерна

Російська агресія в Україні значно загострила глобальну продовольчу кризу, і загалом викликала зростання цін на сільськогосподарську продукцію. Експерти одностайні: які б політичні і військові процеси не відбувалися найближчим часом, в 2023-му році тенденції залишаться незмінними.

Тому з огляду на перспективу отримання максимальної маржі спеціалісти радять закупати насіння соняшнику як культури, чи не найбільш придатної для вирощування в наших регіонах. З тих же причин і кукурудза теж виглядає цілком вигідно.

Майже половину світового обсягу соняшникової олії дає саме Україна. На попит на кукурудзу впливають загальносвітові тенденції, які також роблять українське виробництво ще більш затребуваним. Отож, за збут продукції можна не перейматися. Головне — якісно засіятись і зібрати врожай. А, навіть, за екстремальних умов бойових дій, держава забезпечить логістичну можливість вивезення зерна до внутрішніх і зовнішніх покупців.

насіння соняшника

Де закуповувати насіння? 

Поповнювати посівний фонд краще через досвідчених перевірених постачальників. Вони не тільки підтверджують якість продукту відповідним сертифікатами, а й можуть порадити гібрид, який точно підійде під ваші задачі, стан землі, наявні добрива та кліматичні умови регіону.

Купівля з рук чи в магазинах, що тільки з’явилися на ринку — певний ризик. І він ще більш невиправданий, якщо пропозиція на 30-40 відсотків нижча за середню ринкову вартість насіння. А подібних об’яв вистачає.

дозріваюча кукурудза

З великою часткою вірогідності причину такої знижки ви зрозумієте вже під час збору врожаю. І цей досвід вас навряд чи потішить.

Перевагами саме соняшника і кукурудзи є те, що їх вирощування не потребує залучення значної кількості агрегатів та пристосувань. Взагалі, без них, звісно не обійтися. Та ж кукурудза вимагає більше вологи, і треба бути готовим до організації поливу. Але, в цілому, загальні витрати значно скромніші, ніж в справі з більшістю зернових та бобових представників. І це ідеальні варіанти для господарств, які входять в свої перші сезони, і не хочуть прогоріти на старті фермерської кар’єри. 

Варто пам’ятати, що історично традиційні для України культури мають більш розвинену і доступну інфраструктуру переробки зібраної сировини. І це ще один привід ухвалити правильне й економічно виважене рішення перед посівною, шо наближається.



На початок