Поради для вибору пелет

Поради для вибору пелет

Енергетична сфера розвивається, удосконалюється опалювальне устаткування та постійно ведеться пошук альтернативних видів палива з меншим навантаженням на екологію та кращою енергоефективністю. Біопаливо із гранульованих пелет стало справжнім проривом в енергетиці, і попит на нього серед українських приватних та промислових споживачів лише підвищується. Проте до вибору пелетного палива треба ставитись відповідально, щоб не пошкодити печі та твердопаливні котли.

Класифікація пелетів

Виготовляються паливні пелети з різної сировини, від чого залежать їх області застосування. За видом вихідної сировини вони поділяються на індустріальні, деревні та агропелети.

Індустріальні 

Цей вид паливних гранул призначений для обігріву промислових об’єктів у великому опалювальному обладнанні. Вони виготовляються із відходів лісозаготівельних та деревообробних підприємств із використанням кори дерев. Вирізняються темним кольором і підвищеною зольністю до 1%, від чого збільшується періодичність чистки котла.

Деревні гранули 

пелети

Пелети із дерева вирізняють світлим відтінком, зольністю до 0,5 % та приємним деревним запахом. Вартість цього виду пелет вища, ніж індустріальних та вироблених із агропродукції, вони продовжують термін придатності котлів та не вимагають частого їх чищення від сажі.

Агропелети

Найбільш доступні по ціні. Основна сфера їх призначення – промислове опалення. Показник зольності у них становить до 5%. Використання агропелетів у звичайних котлах для опалення приватних будинків небажане, через постійне утворення шлаку та необхідність щоденного, навіть кількаразового чищення обладнання.

Всі ці види пелет можна придбати в компанії «БіоЕнергоБанк», яка продає сертифіковане біопаливо в Україні з оптимальними показниками теплотворності.

На що звертати уваги при виборі пелет

Обираючи пелети для опалення, треба звертати увагу на:

  • колір – має бути однорідним;
  • поверхню – тріщини, шорсткість, сколи вказують на погану якість;
  • щільність – гранули не повинні розсипатись;
  • ККД – не варто купувати пелети з калорійністю менше 4,5 ккал/кг;
  • виробництво – компанії з великими обсягами виготовлення гранул зазвичай мають одне джерело сировини, що вказує на стабільність виробництва, і їх продукції треба віддати перевагу;
  • вологість – матеріали з вологістю понад 12% швидко зіпсуються та ламатимуться;
  • діаметр – вибір гранул за розмірами має ґрунтуватись на вимогах котла щодо габаритів паливних матеріалів.

Керуючись цими порадами, можна обрати кращі паливні пелети для обігріву житлових та нежитлових приміщень різного призначення. Використання гранул зменшить витрати на опалення та спростить обслуговування котлів.



На початок