ТОП махінацій з нерухомістю сьогодення

ТОП махінацій з нерухомістю сьогодення

Будь-які великі угоди вимагають обережності та ретельної перевірки – це єдиний спосіб запобігти шахрайським діям і не втратити гроші. Щоб вдало купити квартиру у Києві, важливо самостійно контролювати кожен етап взаємодії з власником житла, не нехтувати детальним вивченням документів, а також знати поширені схеми обману.

Підроблені документи

Продаж нерухомості за довіреністю досить поширений, особливо якщо власник перебуває в іншій країні і фізично не може бути присутнім на угоді. Представник продавця в таких випадках може наголошувати на наявності письмового уповноваження, яке має підтвердити законність угоди. Але на практиці покупці можуть зіткнутися з такими проблемами:

  • папери підроблені;
  • документ було видано давно, а результаті власник забув його відкликати;
  • довіреність відкликана, але покупець знехтував її перевіркою по реєстру;
  • власник нерухомості помер чи зник безвісти.

Складнощі виникають і за наявності справжньої довіреності, якщо її було отримано обманом, або проти волі. Будь-яку угоду з подібним документом досить легко оскаржити у суді, особливо з гарним юристом. Внаслідок цього житло повертається до продавця, шахрай зникає, а покупець залишається і без грошей, і без нерухомості.

Фраудаторні договори

Коли боржник не має грошей на погашення наявних позик, він може спробувати позбутися нерухомого майна. Таким чином, воно не буде відчужено на користь кредитора і одночасно будуть отримані гроші за продаж. Такий тип угод отримав назву фраудаторні: у суді вони можуть бути визнані недійсними. Неправомірним може бути визнаний договір, який укладено за таких умов:

  • значна непогашена заборгованість у продавця;
  • перехід права власності відбувся після подання позову про стягнення боргу;
  • у власника проданої квартири більше немає майна, яке може бути використане на погашення кредитних зобов'язань.

Перед підписанням будь-якого договору купівлі нерухомості необхідно провести перевірку всіх документів. Це включає звірку даних з реєстрами прав та підтвердження справжності документів, дослідження історії власності, а також звернення до перевіреного нотаріуса. Завдяки цьому купівля та продаж квартир у Києві гарантовано буде безпечною.

Права третіх осіб

Ця проблема – ще одне підтвердження важливості комплексної перевірки. Виникнення претензій третіх осіб після завершення правочину купівлі-продажу призведе до тривалих судових розглядів. При укладанні договору обов'язкова письмова згода чоловіка/дружини (у тому числі якщо розлучення відбулося нещодавно, а відповідно житло залишається спільно нажитим майном), а також дозвіл з органів опіки – якщо в сім'ї є неповнолітні. Нотаріально підтверджені згоди на продаж від усіх власників позбавлять покупця майбутніх проблем.



На початок