Як самостійно відновити працездатність датчика температури холодильника

Зіткнулися з проблемами у роботі датчика температури вашого холодильника? Ознайомтеся з нашою детальною інструкцією, яка допоможе вам самостійно діагностувати та відновити його працездатність, економлячи на послугах майстра.

Як самостійно відновити працездатність датчика температури холодильника

У сучасних побутових холодильниках регулювання температури всередині камер може здійснюватись за допомогою електромеханічних або електронних модулів. Перші більш дешеві та прості в обслуговуванні, другі – дозволяють більш точно підтримувати температуру та розширити функціонал холодильника, але відрізняються складною схемотехнікою і відремонтувати плату, що управляє, можна тільки в сервіс-центрі https://krivoyrog-remont.com.ua з ремонту холодильників. Несправність у системі підтримки температури всередині камери часто є причиною, чому тече холодильник.

Як визначити проблеми з датчиком температури

Перед тим, як виконувати діагностику несправності, необхідно переконатися, що причини підтікання холодильника або інші порушення температурного режиму не пов'язані з його нерегулярним обслуговуванням або іншими факторами (засмічення в холодильнику або нещільне прилягання дверцят). Також необхідно перевірити положення ручки регулятора температури або виставлену на електронному блоці температуру. Якщо виявлено засмічення у дренажі, його потрібно прочистити, після чого перевірити працездатність холодильника. Якщо ці дії не допомогли нормалізувати температурний режим, приступайте до тестування вузлів холодильника.

холодильники

Про непрацюючий термодатчик найчастіше можна судити за зовнішніми ознаками. Найчастіше це:

  • "потепління" у холодильному відсіку;
  • зниження температури у холодильному відділенні апарату;
  • утворення льоду на випарнику.

Але точно стверджувати, що проблема саме з датчиком або терморегулятором можна лише після їх тестування, так як аналогічно може виявлятися засмічення капілярної трубки контуру або витік холодоагенту (фреону). У моделях з No Frost такі симптоми можуть спричинити несправність системи відтайки.

Як працює датчик температури

У електромеханічних приладах регулювання температури, термочутливий елемент з'єднується з виконавчим пристроєм герметичною трубкою. Сам термодатчик закріплюється на поверхню камери випарника. В процесі охолодження термоелемента рідина в трубці стискається і знижує тиск на пружину релейного механізму. Це призводить до того, що механізм розмикає контакти та компресор холодильника відключається.

Як працює датчик температури в холодильнику

У версіях з електронним регулюванням на поверхню випарника встановлюється термодатчик, який змінює свої параметри залежно від температури та передає ці дані модуль управління. Відповідно до запрограмованого алгоритму, система сама визначає, коли потрібно включити, а коли вимкнути мотор-компресор і таким чином підтримує потрібну температуру в камері.

У деяких моделях встановлюються декілька датчиків, що контролюють температуру у певних зонах відсіків холодильника:

  • у морозилці;
  • у холодильному відділенні;
  • у “зоні свіжості”;
  • безпосередньо на випарнику.

Такий підхід дозволяє більш точно контролювати температурний режим у камерах та довше зберігати продукти.

Як перевірити датчик температури холодильника

В електромеханічних моделях температурний датчик безпосередньо пов'язаний з термореле та перевіряється в комплексі одночасно з ним. Тому зазвичай перевіряють працездатність термореле. Для цього можна виконати такі кроки:

  • відключити апарат від електромережі, витягнувши вилку шнура живлення з електророзетки;
  • знайти два дроти, які під'єднані до термореле і замкнути їх;
  • подати напругу на холодильник;
  • якщо мотор-компресор запрацював - значить проблема в термодатчику або термореле, і вони підлягають заміні.

Також можна зняти термореле та перевірити на слух спрацювання контактів при зміні температури на термоелементі. При цьому в нульовому положенні контакти повинні бути розімкнені. При повороті рукоятки за годинниковою стрілкою вони повинні замикатися і розмикатися лише за умови достатнього охолодження термочутливого елемента. Зміну положення контактів реле можна визначити на слух, а надійність замикання контактів – перевірити за допомогою тестера або мультиметра.

У системах з електронним регулюванням температури як датчики найчастіше використовуються звичайні терморезистори, які змінюють свій опір пропорційно зміні температури. Їх можна перевірити тестером чи мультиметром. При зміні зовнішньої температури опір також повинен змінюватися (наприклад при нагріванні теплом рук або при поміщенні в середу з іншою температурою). Якщо цього не відбувається – датчик несправний.

Як ремонтувати датчик температури холодильника

Термодатчики як механічних систем регулювання температури, так і електронних не ремонтуються та підлягають заміні.

Як замінити датчик температури холодильника

При самостійній заміні датчиків необхідно правильно вибрати запчастини. Вони повинні бути аналогічними по моделі та номіналу, оскільки інший тип приладу може не стати на місце несправного (в електромеханічних моделях) або викликати неправильну роботу та некоректний температурний режим (в електронних версіях).

Ремонт датчика температури холодильника

Як встановити датчик температури в холодильнику

Перш ніж виконувати встановлення нового термодатчика, необхідно знеструмити апарат, витягнувши вилку шнура живлення з мережі. Після цього необхідно від'єднати дроти від датчика та встановити замість нього нову деталь. Якщо датчик знаходиться в запіненій ділянці корпусу холодильника, для його перевірки та заміни потрібно запросити майстра сервіс-центру https://krivoyrog-remont.com.ua/remont-holodilnikov/ в Кривому Розі.



На початок