Аудит «Приватбанку»: Попередні власники провернули масштабні фінансові махінації

По матеріалам пресс-службы НБУ
16.01.2018 · 15:41 · переглядів - 858

Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПАТ «Приватбанк» було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом 10 років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5.5 млрд. дол. США. Про це йдеться в результатах розслідування, представлених Національному банку України.

Аудит «Приватбанку»: Попередні власники провернули масштабні фінансові махінації

Про це йдеться в результатах розслідування, представлених Національному банку України, та оприлюднених на брифінгу заступника голови НБУ Ірини Рожкової.

Ключові висновки розслідування: 

  1. Виведення коштів. Існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб. 
  1. Приховування джерел походження коштів. Механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів. Обсяг операцій та швидкість їх проведення (упродовж кількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, що погашає кредит, та початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів. 
  1. Банк у банку. Центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем та виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПАТ "Приватбанк". Ця секретна структура забезпечувала проведення платежів та сприяла руху коштів за сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. До цієї тіньової банківської структури були залучені сотні працівників ПАТ "Приватбанк". 
  1. Структура та управління кредитами. Тіньова банківська структура управляла корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб. Під її контролем надавалися нові кредити, які зазвичай використовувались для погашення основної суми та відсотків за існуючими кредитами пов'язаних осіб (циклічне перекредитування). Вона забезпечувала здійснення транзакцій з метою приховати джерело та справжнє призначення кредитних коштів, створюючи видимість звичайного клієнтоорієнтованого банку. Банк залучав кошти українських та закордонних вкладників для підтримки схеми циклічного перекредитування. Для того, щоб якомога довше приховувати значний ризик, який виник при кредитуванні пов'язаних осіб, ПАТ "Приватбанк" неодноразово надавало неправдиву інформацію щодо свого фінансового стану, що могло бути досягнуто через систематичну фальсифікацію фінансової звітності колишнім менеджментом банку. 
  1. Баланс. До націоналізації у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5.5 млрд. дол. США.

Результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки Національного банку.

Національний банк висловлює свою готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Ознайомитись із результатами розслідування також можна у презентації.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок