Про розгляд прокуратурою інформаційних запитів, звернень громадян у 1 півріччі 2017 року

Бердянськ 24
24.01.2018 · 14:27 · переглядів - 761

При розгляді звернень працівники прокуратури керуються Конституцією України, законами України «Про прокуратуру», «Про звернення громадян», правовими актами, виданими Генеральним прокурором України.

Про розгляд прокуратурою інформаційних запитів, звернень громадян у 1 півріччі 2017 року

30.09.2016 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя» від 02.06.2016, яким внесено зміни до Конституції України, зокрема, доповнено статтею 131-1.

Згідно частини 3 статті 2 Закону України «Про прокуратуру», на прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України.

Відповідно до вимог пункту 1 розділу ХШ «Перехідні положення» Закону України «Про прокуратуру», органи прокуратури з 26.10.2014 позбавлені  повноважень, передбачених п.п.3-5 ч.1 ст.20, ст.21 та ст.23  Закону України «Про прокуратуру» від 05.11.1991 в частині порядку, приводів та підстав для проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, прийняття постанов та внесення подань.

З наведених вище норм законодавства вбачається, що органи прокуратури з 26.10.2014 позбавлені повноважень щодо проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів.

Право громадян на індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисте звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів закріплено ст.40 Конституції України.

Проте, Бердянською місцевою прокуратурою проаналізовані змісти звернень громадян та встановлено, що громадяни продовжують звертатись до прокуратури з питань, вирішення яких не відноситься до повноважень прокуратури. 

Враховуючи це, прокуратура рекомендує, відповідно до вимог ст.16 Закону України "Про звернення громадян", скарги на дії чи рішення органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, об'єднання громадян, засобів масової інформації, посадової особи подавати у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі.

Разом з цим, це не позбавляє громадянина права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням - безпосередньо до суду.

Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який приймає та розглядає звернення громадян щодо відносин, які виникають при реалізації прав і свобод людини і громадянина між громадянином України, незалежно від місця його перебування, іноземцем чи особою без громадянства, які перебувають на території України, та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.

Звертаючись із письмовою заявою до органів прокуратури, необхідно дотримуватись вимог статті 5 Закону України "Про звернення громадян". Зокрема, обов'язково необхідно зазначити прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, вказати суть порушеного питання, зауваження, пропозиції чи скарги. Письмове звернення має бути підписано заявником (колективне – заявниками) із зазначенням дати.

Відповідно до ст.14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запит на інформацію має містити: ім’я, запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є, загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Відповідно до статті 23 Закону "Про доступ до публічної інформації", рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

Звернення та запити громадян з питань досудового розслідування кримінальних проваджень вирішуються в рамках Кримінального процесуального кодексу України.

Так, протягом 2017 року до Бердянської місцевої прокуратури з урахуванням Чернігівського, Більмацького, Розівського та Приморського районів  надійшло надійшло 1535 звернень громадян, 660 з яких вирішено по суті , 823 – направлено за належністю до інших відомств.

З вирішених по суті скарг, 456 – стосувались питань досудового розслідування, 18 з них задоволено. За результатами розгляду звернень на дії працівників поліції, прокуратурою за рік зареєстровано 22 кримінальних провадження. 

Крім того,  вирішено  8 звернень з питань представництва інтересів громадян та держави  в суді, 17 з питань нагляду за додержанням кримінально - виконавчого законодавства, 150 звернень з інших питань.

Крім того, повідомляю, що упродовж 2017 року Бердянською місцевою прокуратурою розглянуто 6 запитів на інформацію, до інших відомств скеровано 2 інформаційні запити.

Оперативними працівниками на особистому прийомі протягом року прийнято 736 громадян, з них 135 особисто керівником прокуратури. 

Запити, які розглянуті за категоріями стосувались питань досудового слідства, представництва інтересів громадян та держави в суді.

Робота з розгляду  звернень та особистого прийому є одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури та спрямовується на реальний захист прав і свобод людини  та громадянина, зміцнення законності та правопорядку. 

Заступник керівника
Бердянської місцевої  прокуратури
радник юстиції

А. Михайлова




Останні новини Бердянська
17 травень, п'ятниця 2024
16 травень, четвер 2024
15 травень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок