Процес створення ОТГ запущено. Депутати схвалили приєднання Азовського до Бердянська

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
16.08.2018 · 16:29 · переглядів - 3589

Позачергова сесія міської ради одноголосно підтримала ініціативу мешканців села Азовського з приводу приєднання їх населеного пункту до Бердянська

Процес створення ОТГ запущено. Депутати схвалили приєднання Азовського до Бердянська

До винесення на розгляд даного питання сесією Бердянської міської ради в с. Азовському відбулось громадське обговорення, на якому понад 300 азовців з 500 присутніх на зборах висловились за приєднання до Бердянська. Це рішення затвердила і сесія сільради. Після цього, для запуску тривалої процедури створення нової об’єднаної територіальної громади, дане питання необхідно було затвердити на сесії міської ради.

З цього приводу сьогодні і відбулась позачергова сесія міської ради. Її відвідав і народний депутат України Олександр Пономарьов. Парламентар закликав депутатський корпус нашого міста підтримати даний проект, оскільки він є навіть «містоутворюючим» і в перспективі місто отримає чимало переваг. Ряд депутатів – Віктор Цуканов, Євген Георгієв, Володимир Безверхий, голова Бердянської райдержадміністрації Роман Молодецький та ін. висловились на підтримку приєднання Азовського і майже кожен з них відзначав стратегічні переваги, які відчує Бердянськ в майбутньому. Зокрема, це можливість залучення додаткових державних коштів на розвиток нової ОТГ, субвенції на полігон ТПВ, водопостачання та ін.

В результаті всі присутні 32 депутати одноголосно підтримали даний проект рішення

Відзначимо, що приєднання села Азовського не означає, що територія міста Бердянська збільшиться – місто залишатиметься в існуючих межах, в тих самих межах залишиться і село. Буде створено Бердянську об’єднану територіальну громаду, до складу якої входитиме Бердянськ і Азовське. Сільський голова буде старостою і увійде до складу виконавчого комітету Бердянська.

Цілком можливо, що прийняте рішення принесе в майбутньому ряд переваг як для Бердянська, так і для Азовського. Однак, процедура приєднання села і утворення нової ОТГ викликає ряд запитань. Як би там не було, а створення нової адміністративно-територіальної одиниці повинно базуватись на аналізі переваг та недоліків, визначенні бюджету ОТГ, чи не призведе приєднання села до додаткових витрат міського бюджету і т.д. Жодне з цих питань на сесії не пролунало. І Олександр Пономарьов і депутати відзначили, що дане рішення приймається швидко, тому ряд нюансів залишаються невизначеними. Проаналізувати їх планують в процесі юридичного оформлення ОТГ. Тобто ключові моменти життєдіяльності нової ОТГ і взагалі її спроможності, визначатимуть після схвалення даного рішення. В принципі, даний підхід повністю відповідає політиці, яку реалізує нинішня влада впродовж останніх років.

Другий принциповий момент – приєднання до Бердянську і створення ОТГ в Азовському пройшло процедуру громадського обговорення. В Бердянську вирішили недоцільним вивчати думку містян з цього приводу.

Третій показовий момент – Пономарьов і його «підлеглі» (мер, голова БРДА, депутати) підкреслювали морально-етичну сторону питання – мешканці Азовського історично пов’язані з містом, працюють тут, навчаються, відпочивають, тож Бердянська міська рада не в праві проігнорувати прагнення азовців. Показово, що народного депутата і компанію не цікавила моральна сторона питання і історична спорідненість Азовського і Бердянська до того моменту, поки в законодавстві не з’явилась можливість добровільного приєднання сіл до міст обласного значення без проведення перевиборів. Тобто, раніше, на етапі запровадження реформи з децентралізації, територіальні одиниці, які утворювали ОТГ проходили процедуру перевиборів. Тобто, коли існувала загроза проведення перевиборів міського голови і міської ради прагнення та бажання мешканців Азовського місцевих можновладців не цікавила, тепер же чиновники настільки перейнялись проблемами сусіднього села та прагненнями селян, що готові без цифр та аналітики утворити нову громаду.

Ще раз підкреслимо, не виключено, що приєднання коли-небудь і принесе свої дивіденди і містянам і селянам, однак підхід до запровадження даного стратегічного рішення, який реалізували Пономарьов і Ко – неприйнятні.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 25 квітень, четвер 2024
вчора, 24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024
22 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок