На Бердянській косі звільнився гектар землі в районі бази відпочинку «Славутич»

По матеріалам Наші гроші
11.09.2018 · 09:09 · переглядів - 2546

Батько Черняка не зміг поновити оренду ділянки для будівництва бази відпочинку у Бердянську

На Бердянській косі звільнився гектар землі в районі бази відпочинку «Славутич»

Господарський суд Запорізької області рішенням від 13 серпня відмовив у поновленні оренди ділянки ТОВ “Терра-поліс-плюс” для будівництва бази відпочинку у Бердянську, оскільки фірма вчасно не звернулася із таким проханням до міськради, а також 9 років нічого не будувала.

Згідно з матеріалами справи, Бердянською міськрада та ТОВ “Терра-поліс-плюс” у 2008 році уклали угоду оренди землі площею 0,9 га для будівництва бази відпочинку по вул. Макарова (в районі бази відпочинку Славутич) строком до 2013 року (кадастровий номер 2310400000:08:004:0115). Після цього строку фірма мала переважне право на його поновлення.

Однак, міський голова Бердянська вже у 2017 році прохав фірму добровільно повернути ділянку, оскільки будівництво на ній не ведуть, переважним правом продовження оренди впродовж місяця після закінчення терміну оренди “Терра-поліс-плюс” не скористалося, та таке поновлення на тих саме умовах вже неможливе, оскільки встановлені нові ставки орендної плати та оцінка земель.

Фірма із цим не погодилася, вказувала про належну сплату оренди. Окрім цього, для проведення робіт на ділянці немає містобудівної документації, яка б визначала граничні параметри дозволеного будівництва, водночас, з боку “Терра-поліс-плюс” ведеться розробка проектної документації та укладено договір інвестування з ТОВ “Мега геліос”. У підсумку, “Терра-поліс-плюс” звернулася до міськради з проханням поновити договір, але отримала відмову.

З огляду на це, представники ТОВ “Терра-поліс-плюс” звернулися до суду із позовом про поновлення договору оренди.

У підсумку, суд цей позов не задовольнив (у останній день строку розгляду справи та без участі міськради). Так, орендар у місячний строк після закінчення договору дійсно мав повідомити міськраду про намір поновити договір. Водночас, якщо орендар продовжує користуватися ділянкою і міськрада протягом місяця не заперечує проти такого користування, то договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах. Однак, у обох випадках законодавство вимагає обов’язкового укладення у місячний строк додаткової угоди про таке поновлення оренди. Оскільки таку угоду сторони не уклали, то термін дії основного договору оренди вже закінчився. Окрім цього, протягом дев’яти років на території не велося будівництво, отже фірма фактично нею не користувалася, доказів щодо розроблення проектної документації для будівництва на ділянці спільно з інвестором фірма не надала. Сплата ж орендної плати не є вичерпною умовою належного виконання договору. У суді “Терра-поліс-плюс” вказувала про втрату вказаного договору оренди, але це не є поважною причиною для пропуску строку на його поновлення.

ТОВ “Терра-поліс-плюс” належить ТОВ “Запорізький завод кольорових металів” та ТОВ “Терра-форум”, кінцевим бенефіціаром вказується компанія “Holymoon ltd”, Олександр Черняк. Олександр Черняк – це батько алкогольного бізнесмена Євгена Черняка.

Інвестор ТОВ “Мега геліос” належить Андрію Балабку (1%) та кіпрській компанії “Aldinghton holdings ltd” (99%), керує Віктор Опашнюк. Андрій Балабко – це чоловік співробітниці прокуратури Запорізької області Валерії Балабко. Віктор Опашнюк – співзасновник Запорізької обласної громадської організації “Рада ветеранів спецпідрозділу “Беркут” МВС України”.

Ще одна фірма, якою Олександр Черняк співволодіє через ТОВ “Запорізький завод кольорових металів”, є ТОВ “Бердянськ-курорт-буд”. Ця фірма також отримувала від Бердянської міськради ділянку для будівництва туристичного притулку, але місяцем пізніше, ніж згадане у судовій справі ТОВ “Терра-поліс-плюс”. ТОВ “Бердянськ-курорт-буд” у 2011 році подала заяву до міськради про продовження оренди 1 га по вул. Макарова, 52-ж до 2058 року, що депутати на одній із сесій і підтримали.

Колишній міський голова Бердянська Валерій Баранов підтверджував знайомство з Євгеном Черняком, а ЗМІ закидали Євгену Черняку лобіювання кандидатури Валерія Баранова на посаду голови Запорізької облдержадміністрації (очолював її у 2014 році).




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок