Фірмі з орбіти Пономарьова, який опікувався лиманом, дадуть 56 мільйонів на будівництво протоки до моря

По матеріалам Наші гроші
23.10.2018 · 15:16 · переглядів - 2284

Приазовський національний природний парк має намір укласти угоду з ТОВ “Бердянськбудтрест” на будівництво з’єднувального каналу для відновлення водного сполучення Азовського моря з Молочним лиманом вартістю 56,56 млн грн.

Фірмі з орбіти Пономарьова, який опікувався лиманом, дадуть 56 мільйонів на будівництво протоки до моря

Про це повідомляється у системі електронних закупівель “Прозоро”.

Фірма має демонтувати старі залізобетонні опори і криголоми і укласти їх у тіло кам’яно-накидних бун ковша-хвилелома, улаштувати траншею під кам’яну постіль і саму постіль з бутового каменю, улаштувати кам’яно-накидні буни з буту, провести розробку грунту каналу, тощо.

Головна стаття витрат у кошторисі вказаного будівництва – це закупівля і доставка каменю бутового з твердих скельних порід розміром 400-600 (8,6 тис. куб. м. по 957 грн за одиницю) та 800-1200 (17,8 тис. куб. м. по 979 грн за одиницю) загальною вартістю 25,7 млн грн. При цьому, ціна самого каменю складає лише третину від загальної суми, решта – доставка.

Молочний лиман входить до складу Приазовського національного природного парку. Його з’єднали з морем за допомогою штучної протоки ще в 40-х роках минулого століття. Це дозволило стабілізувати гідрохімічні показники, зокрема солоності води. Але промоїна замулюється і на виправлення цієї ситуації щороку проводять роботи з розчищення каналу до моря, а загалом лиман потребує стаціонарний гідротехнічних споруд.

Нагадаємо, минулого через невчасне розчищення з’єднувального каналу  Молочний лиман-Азовське море стався масовий мор риби, збитки від чого оцінили у 92 млн грн.

ТОВ “Бердянськбудтрест” входить до сфери впливу народного депутата Олександра Пономарьова, про що неодноразово повідомляли “Наші гроші. Запоріжжя”.

При цьому, деякі ЗМІ розповідали про комерційні інтереси народного депутата Пономарьова довкола лиману. Також питанням розчищення протоки займається народний депутат Сергій Валентиров – колишній менеджер Пономарьова. А 2 місяці тому сайт про бердянск биз, який підконтрольний Пономарьову, повідомляв про виділення 36 млн грн на стаціонарні гідротехнічні споруди з посиланням на слова Сергія Валентирова, “який разом із колегою Олександром Пономарьовим більше десятиліття опікується питанням розчищення промоїни Молочного лиману”.

У складі документації на нинішній тендер “Бердянськбудтрест” подавало також кошторис на виконання підряду “Реконструкція берегозахисних споруд по вул. Набережній (від вул. Чубаря до пров. Рибацького) м. Бердянськ (2 черга)”. Фірма отримала за цим договором усю оплату – 9,5 млн грн, однак поліція стверджувала про неповне виконання робіт, тож нещодавно відкрила кримінальне провадження і веде слідство.

Єдиним конкурентом “Бердянськбудтресту” на тендері виступило ТОВ “Зип-групп”.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок