В Бердянську новий випадок захворювання на кір, лікарі закликають батьків до вакцинації дітей

По матеріалам пресс-службы исполкома
25.01.2019 · 15:45 · переглядів - 3129

Про ситуацію із захворюваності на кір у цілому по країни та місту сьогодні на засіданні міської ради з питань безпечної життєдіяльності населення розповіла заступник директора КНП “Бердянський центр первинної медико-санітарної допомоги” Ольга Франц.

В Бердянську новий випадок захворювання на кір, лікарі закликають батьків до вакцинації дітей

За період 2018 року найбільша кількість захворілих на кір в України була в областях з найменшим відсотком вакцинації населення — Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Одеська, Тернопільська області та м. Київ. Усього за 2018 рік по країні захворіло 54,5 тис. осіб, а за перші два тижні 2019 року — 8,5 тис. осіб. У Запорізькій області в 2018 році було зареєстровано 381 особа, серед них 146 дітей, в Бердянську було 13 випадків, серед них 5 дітей, які не пройшли повний курс вакцинації або були не прищеплені взагалі. З початку 2019 року в Бердянську захворіло четверо дорослих.

Щоб отримати захист від кору, всі повинні мати дві дози вакцинації за своє життя — це планова вакцинація в 1 рік та в 6 років, саме вона забезпечує захист організму від кору. І, навіть якщо людина захворіє, — хвороба буде проходити в легкій формі та не матиме важких ускладнень.

Як відзначила Ольга Михайлівна, в поточному році у порівнянні з 2018 та 2017 роками імунізація населення в місті покращилась, але є все ж недостатньою. Вакцинація проти кору зросла з 44 до 56%, батьки стали краще відгукуватися на заклик лікарів вакцинувати своїх дітей.

Безкоштовно за національним календарем профілактичних щеплень пройти щеплення, або надолужити пропущені планові щеплення можуть всі діти міста до 18 років, а також дорослі до 30 років з групи ризику (студенти, військові, освітяни та медики) за епідпоказаннями. Наразі в Бердянську в наявності достатньо вакцини бельгійського виробництва проти кору.

Про факт захворювання в Бердянську на кір дорослої людини повідомила Олександра Кікарош, завідувач відокремленим підрозділом “Бердянський міськрайонний відділ ДУ “Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України”. 24 січня служба надіслала інформацію до керівництва дитячого закладу №37, що на кір захворіла мати дитини, яка відвідує цей дитячий садок. У дитячому закладі вже проведені всі необхідні заходи. Групу відвідує 29 дітей, серед яких 7 невакциновані проти кору, вони мають медичний відвід, у тому числі і дитина, захворілої жінки. Ці діти направлені до дільничних лікарів з питання вакцинування. Також забезпечено ранковий огляд медичною сестрою всіх дітей групи, і виконуються стандартні заходи згідно санітарних норм - провітрювання, вологе прибирання, дотримання температурного режиму тощо. Введено тимчасове обмеження в групі на 21 день, додаткових заходів не передбачається.

Олександра Миколаївна ще раз акцентувала увагу, що основним захистом від розповсюдження вірусу — є вакцинація. Тож вона закликала батьків бути відповідальними за здоров’я своїх дітей і робити щеплення.

Що таке кір?

Кір - гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості, яке характеризується високою температурою, запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто-папульозний висипом шкірних покривів, загальною інтоксикацією.

Вірус нестійкий у зовнішньому середовищі. Збудник кору зберігається в повітрі до 2 годин, швидко гине поза людським організмом від впливу різних хімічних і фізичних факторів (опромінення, кип'ятіння, обробка дезинфікуючи засобами).

Шлях передачі - повітряно-крапельний, вірус виділяється в зовнішнє середовище у великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чхання.

Джерело інфекції - хворий на кір, який заразний для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань. З 5-го дня висипань хворий вважається незаразним.

На кір хворіють переважно діти у віці до 5 років і значно рідше дорослі, які не перехворіли цим захворюванням в дитячому віці.

Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет. Корі властива виражена сезонність. Підйом захворюваності відзначається в холодну пору року.

Воротами інфекції служать слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і, можливо, кон'юнктиви.

Вірус в основному вражає верхні відділи дихальних шляхів, кон'юнктиву, шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему.

Після одужання формується імунітет з довічним збереженням протикорових антитіл в крові, але вірус може довго залишатися в організмі людини і бути винуватцем розвитку повільної інфекції в формі розсіяного склерозу, підгострого склерозуючого паненцефаліту, а також, можливо, деяких системних захворювань.

Інкубаційний період складає в середньому 1-2 тижні, при пасивній імунізації імуноглобуліном він може подовжуватися до 3-4 тижнів.

Ускладнення кору

Найбільш часте ускладнення кору - пневмонія, ларингіти і ларинготрахеобронхіти, стоматити, менінгіти, менінгоенцефаліти, у дорослих - поліневрити, рідкісним ускладненням буває коровий енцефаліт.

Профілактика

Для профілактики вирішальне значення має імунізація живою коровою вакциною, яку вводять дітям, що не хворіли на кір, з 12 до 18-місячного віку. Ревакцинацію проводять так само, як і вакцинацію, одноразово в 6 років, перед вступом до школи. Її мета - захист дітей, у яких з тієї чи іншої причини імунітет не сформувався. Пасивну імунопрофілактику проводять введенням протикорового імуноглобуліну.

Імунізація не менше 95% дітей забезпечує хороший захисний ефект і попереджає захворюваність. Низький імунний прошарок населення - основна причина зростання захворюваності. Тому пам'ятайте - здоров'я дітей в руках батьків!




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 березень, п'ятниця 2024
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок