Результати роботи прокуратури на території Бердянського району

По матеріалам пресс-службы прокуратуры
25.03.2019 · 14:52 · переглядів - 471

Інформування населення про роботу бердянської місцевої прокуратури у 2018 році на території Бердянського району

Результати роботи прокуратури на території Бердянського району

Протягом 2018 року на території Бердянського району обліковано 500 кримінальних правопорушень, проти 693 в позаминулому році, що становить зменшення на 27,7%. Також з 176 до 148 зменшилась кількість тяжких злочинів. У той же час сталося незначне зменшення особливо тяжких злочинів: з 7 в позаминулому до 5 в минулому році.

У районі скоєно 1 умисне вбивство, яке розкрито та закрито, у зв’язку зі смертю особи, яка вчинила злочин. Зареєстровано 1 факт спричинення тяжких тілесних ушкоджень проти 2 в позаминулому році.

У 2018 році в порівнянні з 2017 роком зменшилась кількість злочинів корисливої направленості. Так, з 3 до 1 зменшилась кількість розбійних нападів, з 223 до 177 – кількість крадіжок., проте, з 1 у позаминулому році до 2 у минулому році, збільшилась кількість грабежів та вимагань.

Вдвічі менше скоєно злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів (всього виявлено 16 злочинів проти 33 у 2017 році). Проте, з 5 у позаминулому році до 8 у минулому році зросла кількість злочинів проти громадської безпеки, серед них: незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибухонебезпечними речовинами.

Протягом 2018 року Бердянською місцевою прокуратурою з обвинувальними актами до суду для розгляду скеровано 135 кримінальних проваджень, вчинених у Бердянському районі. Загалом, протягом 2018 року в Бердянському районі виявлено 108 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років. З них: 2 – неповнолітні особи, 48 – особи, які раніше вчиняли злочини, 25 – особи, які вчиняли злочини у стані алкогольного сп’яніння, 33 – особи зрілої категорії, які свідомо вчиняли злочини. 

Протягом 2018 року на 18,2% (з 11 до 9) у Бердянському районі зменшилась кількість злочинів щодо безпеки руху та експлуатації транспорту, у той же час, з 4 у позаминулому році до 6 у минулому році, серед вказаних злочинів, зросла кількість тих, що спричинили загибель потерпілих.

Бердянською місцевою прокуратурою протягом 12 місяців 2018 року проведено понад 35 перевірок органів і установ виконання покарання та правоохоронних органів. За наслідками здійснення перевірок внесено 33 документа прокурорського реагування, за результатом розгляду яких 24 службові особи Бердянського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області (далі – Бердянського ВП ГУНП), ДУ «Бердянська виправна колонія № 77» та органів державної міграційної служби притягнуті до дисциплінарної відповідальності та усунені порушення вимог законів.

Недопущено вчинення засудженими в ДУ «Бердянська виправна колонія № 77»  пенітенціарних злочинів.

Зменшена кількість смертності серед засуджених. У 2018 році – 2 випадки, у 2017 – 3 таких випадки.

Поновлено права 2 засуджених на дострокове звільнення та заміну невідбутої частини покарання більш м’яким, вжито заходів щодо укладення з усіма засудженими строкових трудових договорів.

Також, у 2018 році завдяки принциповій позиції Бердянської місцевої прокуратури 5 особам, які перебували на обліку в підрозділі пробації,  скасовано іспитовий строк із подальшим направленням до відбуття покарання в місця позбавлення волі.

Стосовно 8 осіб, які були засуджені до виконання громадських робіт та не виконали такі роботи, за вироками суду призначені покарання у вигляді позбавлення волі.

Керівництвом та працівниками Бердянської місцевої прокуратури здійснено особистий прийом 38 засуджених та заарештованих осіб в ДУ «Бердянська виправна колонія № 77» та ізоляторі тимчасового тримання Бердянського ВП ГУНП.

Бердянською місцевою прокуратурою упродовж 2018 року виявлено 15 адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією та вчинених на території Бердянського району. Зібрані матеріали направлені до Управління захисту економіки в Запорізькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України для вирішення питання складання протоколу про адміністративне правопорушення пов’язаного з корупцією.

За результатом розгляду вказаних матеріалів складено 13 протоколів відносно правопорушників та направлено їх для розгляду по суті до суду.

Працівниками Бердянської місцевої прокуратури прийнято участь у розгляді 8 адміністративних проваджень пов’язаних з корупцією, за результатом розгляду яких, 8 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності із накладенням стягнення у вигляді штрафу.

Відповідно до ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до органів місцевого самоврядування та осіб, уповноважених на виконання функцій держави, внесено 2 подання щодо усунення причин та умов, що сприяли невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції». За результатом розгляду вказаних подань посадові особи до дисциплінарної відповідальності не притягались.

Протягом звітного періоду процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами вчинення корупційних злочинів на території Бердянського району Бердянською місцевою прокуратурою не здійснювалось.

У 2018 році Бердянською місцевою прокуратурою на захист інтересів держави пред’явлено 7 позовів. У земельній сфері (витребування з незаконного володіння земельних ділянок) – 3 позови на загальну суму 4 млн.157 тис.грн. Крім того, Бердянською місцевою прокуратурою заявлено 4 позови про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням на суму 316 тис.грн.

Упродовж 2018 року Бердянською місцевою прокуратурою за позовами, заявами прокурора в порядку цивільного та господарського судочинства, виконані судові рішення в частині повернення земельних ділянок загальною площею 48,7 га.

Реально, виконано рішень у сфері земельних відносин на суму 4 млн. 953 тис.грн., з них за рішеннями звітного року на суму 4 млн. 275 тис.грн.

Крім того, у сфері державної та комунальної власності виконано судових рішень на суму понад 163 тис.грн., а також судових рішень про відшкодування шкоди, завданої кримінальними правопорушеннями – 8,5 тис.грн. Всього, за звітний період виконано 21 рішення суду.

У порядку відомчого контролю до начальника відділу державної виконавчої служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області (далі – ВДВС Бердянського МРУЮ) подано 12 скарг на дії та бездіяльність посадових осіб ВДВС Бердянського МРУЮ, які наразі задоволено.

Протягом 2018 року до Бердянської місцевої прокуратури надійшло 1093 звернення громадян, з яких: 537 – вирішено по суті, 479 – направлено за належністю до інших відомств, 77 – залишились на розгляді.

З вирішених по суті скарг 341 стосувались питань досудового розслідування, 9 з них задоволено. За результатами розгляду звернень на дії працівників Бердянського ВП ГУНП Бердянською місцевою прокуратурою за 2018 рік зареєстровано 10 кримінальних проваджень.

Крім того, вирішено 4 звернення з питань представництва інтересів громадян та держави в суді, 2 про права дітей, 2 з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, 196 звернень з інших питань. 

Протягом 2018 року оперативними працівниками Бердянської місцевої прокуратури на особистому прийомі прийнято 535 громадян, з них: 111 прийняті безпосередньо керівником Бердянської місцевої прокуратури.

Крім того, упродовж 2018 року Бердянською місцевою прокуратурою розглянуто 7 запитів на інформацію, з них до інших відомств скеровано 1 інформаційний запит. Запити, які розглянуті за категоріями, стосувались питань досудового слідства, кадрових та інших питань.

Протягом минулого року Бердянською місцевою прокуратурою надано 12 інформацій до органів влади на підпорядкованій Бердянській місцевій прокуратурі території та 168 разів проінформовано населення в  засобах масової інформації.

Керівник Бердянської
місцевої прокуратури
старший радник юстиції

Володимир Рудий







Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 березень, п'ятниця 2024
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок