Позиція влади: новий тариф на воду економічно обґрунтований. Громадські слухання відбудуться

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
20.05.2019 · 17:00 · переглядів - 2886

В мерії відбулось засідання круглого столу за участі фахівців "Бердянськводоканалу", чиновників мерії та депутатів обласної і міської рад.

Позиція влади: новий тариф на воду економічно обґрунтований. Громадські слухання відбудуться

Заяви чиновників і керівництва "Бердянськводоканалу" зводились до одного — новий тариф на воду на 2020 рік є економічно обґрунтованим, вся критика, яка супроводжується запуском процедури, на думку чиновників — є політичними інсинуаціями і популізмом. Для тих, хто слідкує за політичними перипетіями місцевого “політичного бомонду” такі заяви викликають лише саркастичну посмішку. Чому? Проаналізуємо детальніше в матеріалі.

Тариф — економічно обґрунтований

Перш ніж перейти до аналізу політичної складової тарифу на воду, коротко наведемо аргументи фахівців "Бердянськводоканалу" та представників міської влади щодо складової тарифу, який планується подати на затвердження до НКРЕ.

Так, за словами заступника міського голови Григорія Горячова в період з 2015-го по 2019-й рік тарифи на газопостачання зросли в 4,5 рази, на електроенергію — в 2,5 рази, на тепло — в 3,6 разів, а на воду та стоки — в 1,7 рази. На думку чиновника ці дані яскраво демонструють невідповідність існуючого тарифу — ринковим умовам. Нині діюча вартість водопостачання та водовідведення покриває собівартість послуги на 74% - решта компенсується за рахунок коштів міського бюджету.

В тарифі на 2020 рік закладено середню заробітну платню в розмірі 10800 грн., враховано очікуване зростання електроенергії та ін. складових. В підсумку, пропонується затвердити новий тариф — на водопостачання — 25 грн. 46 коп., на водовідведення — 22 грн. 49 коп.

О. Македонський — за останні два роки ми оптимізували штат, зменшили споживання електроенергії, зменшили обсяги закупівлі дніпровської води, однак цих заходів недостатньо для утримання тарифу на існуючому рівні

Керівник КП "Бердянськводоканал" Олександр Македонський в ході засідання круглого столу зазначив, що за останні два роки адміністрацією підприємства вжито цілий ряд заходів для скорочення видатків водоканалу. Зокрема, за рахунок модернізації споживання електроенергії зменшено на 800 тис. кіловат на рік, видобуток води зі свердловин збільшено з 1-ї тисячі кубічних метрів до 2-х тисяч кубометрів, відповідно, скорочено обсяги покупної дніпровської води; в 2,5 рази збільшено доходи від комерційної діяльності. Однак, цих заходів недостатньо для вирівняння економічної ситуації на підприємстві, саме тому необхідно підвищувати тариф, переконаний Олександр Македонський.

Політичне "шулерство" - нинішнє керівництво "Бердянськводоканалу" викривляє факти 5-ти річної давнини

Мітинг проти підвищення тарифу на воду — популізм, а його організатори — популісти, переконане керівництво "Бердянськводоканалу". В даній ситуації дозволимо собі в черговий раз навести хрестоматійний приклад популізму — передвиборчі обіцянки нині діючого мера Володимира Чепурного, який переконував людей, що знає як стримати тариф на воду на існуючому на той момент рівні.

В ході цього ж круглого столу, Олександр Македонський вдався і до примітивних маніпуляцій. Відповідаючи на запитання, як би міг вплинути на тарифоутворення водопостачання та водовідведення Бердянська Західний груповий водогін, якщо б в 2014-му році його було передано до комунальної власності? Нинішній директор водоканалу Олександр Македонський нічого кращого не знайшов, ніж наголосити, що в 2014-му депутатам (на той момент Олександр Македонський був депутатом міської ради) не роз'яснювали, в якій власності перебуватиме водогін — в приватній чи комунальній.

Відзначимо, що це не вперше представники нині діючої влади в такий спосіб намагаються зняти з себе політичну відповідальність з приводу систематичних підвищень тарифів на воду. З аналогічними заявами вже виступав міський голова Володимир Чепурний. І в своїх попередніх матеріалах ми вже доводили, що подібні заяви нинішньої влади — примітивна маніпуляція.

Для закріплення, ми продублюємо підтвердження маніпулятивності тверджень Володимира Чепурного, а тепер Олександра Македонського і в цьому матеріалі.

 

решение сессии

Як бачимо в проекті рішення чітко зазначено, що водогін пропонувалось передати до комунальної власності. Формулювання "Про передачу до комунальної власності..." навіть окремо виведено на монітори в сесійній залі.

Саме тому, слова про популізм, спроби викривлення фактів 5-ти річної давнини, викликають лише гірку іронічну посмішку. Нас із вами, шановні читачі, тримають за розумово відсталих, не здатних навіть до примітивного аналізу споживачів інформації. Місцеві чиновники так і не зрозуміли, що їх низькосортний політичний фальш, якому провладні ЗМІ нададуть забарвлення глибинної аналітики, дуже легко спростовується архівними матеріалами 5-ти чи 10-ти річної давнини.

“Рукописи не горят”, особливо в епоху інформаційного суспільства.




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок