Як харчувати школярів?

Бердянськ 24
05.09.2019 · 10:46 · переглядів - 1544

Інформація від провідного спеціаліста відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бердянського міського управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Гашицької Л.М.


Наші діти мають низький імунітет, захворювання залоз внутрішньої секреції (передусім щитоподібної, підшлункової), у молодших школярів діагностують пісок у жовчному міхурі і нирках. І навіть якщо дитина не має видимих розладів здоров`я, порушення обміну речовин, зумовлених нераціональним харчуванням, неодмінно проявляться в дорослому віці. Ми зазвичай ці біди приписуємо поганій екології: наші ж діди сало їли, багате на “чистий” холестерин, і були міцні, як дуби.

Безумовно, екологічний чинник негативно впливає на наш організм, але варто знати, що продукти харчування здатні ослаблювати або підсилювати дію шкідливих речовин, які надходять із середовища, до того ж наші пращури не знали ковбаси (фабричної), картоплі фрі тощо. Раціональне (розумне) харчування – це не тільки дотримання визначених норм калорійності та поживних речовин, а й уведення до раціону (передусім дитячого) оздоровчих продуктів,  які мінімізують негативні впливи довкілля, виводячи токсичні речовини, гальмуючи процеси переокислення.

Раціон сучасних дітей, як і дорослих, переповнений хлібобулочними й кондитерськими виробами. А високий вміст вуглеводів у них часто призводить до розвитку цукрового діабету, гіповітамінозу (для засвоєння вуглеводів потрібна велика кількість вітаміні групи В), карієсу, виразкової хвороби шлунка й двадцятипалої кишки (через надмірну стимуляцію вуглеводами шлункової секреції). Часто на столі школярів смажені, копчені продукти (багаті на шкідливі трансізомерні жири) і зрідка – плодоовочеві (основні носії вітамінів, мікроелементів, рослинних білків), молочні (джерело тваринних білків). Нормальне ж функціонування всіх органів і систем організму, особливо дитячого, забезпечує розумне поєднання всіх поживних речовин, причому природного походження, а також достатнє забезпечення всіма біологічно активними речовинами: вітамінами (водо- й жиророзчинними), мінеральними речовинами (для дітей дуже важливий кальцій), мікроелементами.

Пам`ятайте: штучні БАДи в порошках, пігулках, сиропах – не прийняті для дітей (навіть якщо на упаковці зазначено протилежне). Школярі не здатні, як дорослі, точно дотримуватися схеми прийому, є ризик передозування, що практично неможливо при споживанні їх у складі природних продуктів.

Хоча б півкілограма фруктів і овочів ( у будь-якому вигляді, перевага – сирим) має з`їдати за день школяр. Вони містять харчові волокна – незамінні в профілактичному харчуванні, оскільки прискорюють просування харчових мас у кишечнику і тим самим зменшують час контактування хімічних агентів зі слизовою оболонкою. Особливо корисні яблука, багаті на пектини – адсорбують токсини й виводять їх із організму. Незамінна морква: у ній каротин (провітамін А), потрібний у великій кількості дитячому організму, особливо кришталику ока – допомагає встигнути за загальним ростом організму.

Дітям потрібно багато пити, але доброї води – чистої, негазованої, яка в достатній кількості має бути в кожній школі. Також потрібні спеціальні напої, які виконують оздоровчі профілактичні функції – вітамінізовані, збагачені мікроелементами, бажано природного походження.

Заслуговують на увагу напої із цикорію, жита, ячменю. У цикорію – активні антиоксиданти, які зупиняють переокислення в організмі, гальмуючи цим процеси старіння, інулін – потрібних хворим на цукровий діабет.

Безперечно, потрібні дітям соки, але із м`якоттю: у них багато пектинових речовин. Більшість відновлених соків – із імпортного концентрату, в якому мізер натуральної сировини, а основна частина – штучні ароматизатори, барвники, кислоти тощо. Найліпше – власноруч готувати своїй дитині сік: і безпечно, і збережена максимальна користь (під час пастеризації вітамінна цінність частково втрачається).

Надзвичайно корисні кисломолочні продукти, але живі – у яких термін зберігання до 5 діб. Пам`ятайте: ліпше спожити у 2-3 денний термін, а не протягом 5-7 діб, зазначених на упаковці. Живий продукт здатний до “самознищення” – виробленням надмірної кількості кислоти.

Якщо ви виконаєте ці поради, то зможете захистити дітей від шкідливого впливу довкілля.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок