Ватажки окупованого Донбасу про «формулу Штайнмаєра»: Контролю над кордоном Україна не отримає

По матеріалам Громадського
02.10.2019 · 11:42 · переглядів - 1342

Так звані ватажки самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник заявили, що узгодження «формули Штайнмаєра» означає, що «народ Донбасу буде сам визначати свою долю»

Ватажки окупованого Донбасу про «формулу Штайнмаєра»: Контролю над кордоном Україна не отримає

Про це йдеться у їхній спільній заяві, яку опублікувало інформагентство бойовиків ДАН.

Пасічник та Пушилін заявили, що будуть продовжувати переговори в Мінську, «щоб врешті прийти до повного самоврядування і самовизначення», і закликали президента України Володимира Зеленського «не диктувати Донбасу свої умови».

 - Коли він (Зеленський — ред.) говорить, що вибори на Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас пройдуть вибори, а нам. Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає, — наголосили вони.

Напередодні Зеленський заявив, що українська влада обов'язково має отримати контроль над кордоном для проведення виборів на окупованому Донбасі.

 - Якщо ми хочемо, щоб вибори пройшли згідно із законодавством України, то ми розуміємо, що не може бути кулеметів, кордон повинен бути наш, — сказав президент.

Ватажки окупованого Донбасу кажуть, що «народ Донбасу», сам вирішуватиме, якою мовою говорити, якою буде економіка регіону та яким чином формуватиметься судова система.

 - Ми самі будемо вирішувати, як буде захищати наших громадян наша народна міліція і як ми будемо інтегруватися з Росією. Це наша справа, наша мета, — додали так звані ватажки.

Також вони прокоментували заяву Зеленського щодо нового закону про «особливий статус Донбасу». 

 - Нам багато чого не подобається в нинішній редакції цього закону, в який Порошенко навставляв неприйнятних застережень. І ці застереження і вставки потрібно із закону видалити. Але в ньому також містяться і найважливіші положення, які міняти ні в якому разі не можна, — заявили вони, додавши, що будь-які зміни до цього закону мають бути узгоджені з ними.

Крім того, Пушилін і Пасічник закликали Зеленського вести з ними прямий діалог, якщо він «хоче добитися мирного співіснування з ДНР і ЛНР».

Нагадаємо:

  • 1 жовтня 2019-го президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна погодила «формулу Штайнмаєра» щодо виборів на окупованому Донбасі, але закликав не боятися «страшилок». Таким чином Україна задекларувала готовність обговорювати умови виборів на окупованому Донбасі з РФ, Німеччиною і Францією у межах врегулювання конфлікту на Донбасі.
  • За так званою «формулою Штайнмаєра», окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.
  • Президент також анонсував новий закон про особливий статус окупованої частини Донбасу, туди зокрема імплементують так звану «формулу Штайнмаєра». Поки що невідомо, що передбачатиме новий закон, однак Зеленський наголосив, що на час проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі він «вже не буде окупованим».
  • Також 1 жовтня 2019-го Зеленський повідомив, що на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську домовились про розведення сил у Петрівському та Золотому на Донбасі. В ОБСЄ заявили, що розведення має початися 7 жовтня. 


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок