Монетизація субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

По матеріалам пресс-службы исполкома
09.10.2019 · 14:03 · переглядів - 1414

На початку 2019 року стартувала монетизація субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. За цей період суттєвих змін в законодавстві для громадян щодо порядку надання житлових субсидій не відбулося.

Монетизація субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

Відбулися зміни щодо організації роботи управління праці та соціального захисту населення. Про це на щотижневій апаратній нараді розповіла начальник УПтаСЗН Наталя Токмань. Якщо до цього кошти громадянам направляло Міністерство соціальної політики через пенсійний фонд, то з жовтня місяця порядок виплати покладено на управління праці.

Існують дві форми призначення субсидій - грошова готівкова та грошова безготівкова.

Грошову готівкову отримують ті, хто одержував субсидію у попередньому опалювальному сезоні.

Грошова безготівкова була призначена тим, хто звертався вперше, кому було відмовлено у субсидії у зв’язку з наявністю боргу по сплаті комунальних послуг, і, якщо житлова субсидія перевищує 5 тис грн.

На сьогодні в управлінні праці 12 305 ортимувачів субсидій. З них 5780 домогосподарств отримують грошову готівкову субсидію. 480 домогосподарств - грошову безготівкову субсидію. У решти влітку була нульова субсидія.

Житлова субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону. Розраховується вона на два періоди:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.

Для централізованого, автономного та індивідуального опалення в опалювальний сезон на оплату послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу та електричної енергії житлова субсидія розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Для розрахунку житлової субсидії на опалювальний період середньомісячний сукупний дохід осіб враховується за І-ІІ квартали поточного року. Для пенсіонерів, які у першому та другому кварталі не мали ніяких доходів крім пенсії, то в них для розрахунку субсидії буде братися розмір пенсії за серпень поточного року.

Для усіх 12 305 бердянських домогосподарств буде зроблено автоматичний розрахунок житлової субсидії на опалювальний період. І ніяких додаткових документів приносити до управління праці не потрібно.

Наталя Токмань акцентувала увагу власників тих домогосподарств, у яких на літній період була поновлена пільга у зв’язку з тим, що при розрахунку вийшла нульова субсидія. Тобто вони були автоматично переведені на надання пільг. У цьому випадку звертатися до управління праці не потрібно.

“При розрахунку, якщо з’являється субсидія ми автоматично зупиняємо пільги та поновляємо призначати субсидію. Але якщо пільговики у травні чи квітні місяці писали заяву про відмову від субсидії на літній період, то таким громадянам для призначення субсидії на зимовий період необхідно звернутися до управління праці, подати заяву і декларацію. Їх можна направити також поштою або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики з накладанням електронного цифрового або електронного підпису”, 0 відзначила Наталя Токмань.

Управління праці звертає увагу отримувачів субсидії та просить інформувати управління протягом місяця про:

  • зміну складу зареєстрованих у житлі;
  • зміну складу сім’ї члена домогосподарства;
  • зміну переліку комунальних послуг;
  • набуття права власності та транспортний засіб з датою випуску до 5 років;
  • здійснення одноразової покупки більше 50 тис грн (набуття права власності).

Усі ці обставини впливають на призначення субсидії. А несвоєчасне повідомлення про них призводить до переплат, які потім отримувачам субсидії потрібно буде повернути державі. Так, за 9 місяців поточного року було виявлено 143 переплати на загальну суму 622 тис 300 грн. Як відзначила начальник управління праці та соціального захисту населення Наталя Токмань, для бердянського управління праці це достатньо висока сума, такого раніше не було. На наступний період, домогосподарствам, у яких є переплата, субсидія не призначається. Вона може бути призначена за рішенням комісії, якщо громадяни виконують свої зобов’язання щодо погашення цієї заборгованості.

Раніше призначена житлова субсидія може бути припинена:

  • у разі припинення надання житлово-комунальної послуги внаслідок заборгованості;
  • внаслідок невиконання зобов’язання за договором реструктуризації заборгованості;
  • у разі надання недостовірних даних, що вплинули на встановлення права на житлову субсидію;
  • у разі не повідомлення про обставини, що впливають на призначення субсидії;
  • у разі звільнення з роботи, якщо субсидія була призначена за рішенням комісії (несплата ЄСВ, зарплатня менше мінімальної).



Останні новини Бердянська
вчора, 8 травень, середа 2024
7 травень, вівторок 2024
6 травень, понеділок 2024
5 травень, неділя 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок