Незалежний Верховний суд не дуже влаштовує владу — голова ВСУ про судову реформу

По матеріалам Громадського
17.10.2019 · 08:58 · переглядів - 132

Голова Верховного суду Валентина Данішевська вчергове розкритикувала ухвалений парламентом закон про судову реформу, який зокрема скорочує кількість суддів ВСУ удвічі

Незалежний Верховний суд не дуже влаштовує владу — голова ВСУ про судову реформу

В ефірі «Радіо Свобода» Данішевська нагадала, що Верховний суд ухвалює остаточні рішення у великій кількості важливих справ.

 - ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки у справах Коломойського (щодо ПриватБанку — ред.), а й по виборах на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу. Оскільки і причин немає, і пояснень немає, — сказала вона.

Голова ВСУ вважає це не реформою, а «руйнацію». Вона додала, що судова система «страждає від нестачі кадрів», а новий закон ще скорочує кількість суддів Верховного суду.

 - Судді ВСУ проходили конкурсний відбір. І це відбувалося впродовж року. Тобто кожен конкурс тривав майже рік. Визначили найкращих і призначили. Деякі з них працюють лише 4 місяці у ВСУ. Тепер серед цих 192 суддів треба призначити гірших, тобто тих, які не можуть начебто далі працювати у ВСУ… Можна залишити і 50 для того, щоб через два місяці ухвалити новий закон і заповнити ВСУ іншими людьми. Ця так звана реформа передбачає єдину мету — поміняти людей, — зазначила Данішевська.

Також вона стверджує, що на суд «чиниться шалений тиск».

 - Вплив йде не лише через закон. Залякування суддів, залякування Вищої ради правосуддя перезавантаженням може призвести до будь-яких результатів, — сказала суддя.

Вона розповіла, що «вжила усіх заходів», аби зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, але цього так і не відбулось.

 - Якщо вона (зустріч — ред.) не сталася до ухвалення закону, то зараз я вже й не сподіваюся, — сказала Данішевська.

Водночас вона додала, що у неї все ж таки є надія, що президент ветує цей закон.

Нагадаємо, закон про зміни у судовій системі, запропонований Зеленським, Рада ухвалили у другому читанні і в цілому вчора, 16 жовтня.

Раніше посольство Канади та представництво ЄС в Україні розкритикували низку положень ухваленого законопроєкту, зокрема заявивши про безпідставність скорочення кількості суддів Верховного суду й застосування люстрації до членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок