Горбулін про проблему оборонного бюджету 2020 року: 28 млрд не ясно, на що

По матеріалам ЛІГА.Новини
25.10.2019 · 09:58 · переглядів - 173

У проекті витрат на нацбезпеку та оборону «гуляє» сума без конкретного призначення, що недозволено для воюючої країни, заявив академік

Горбулін про проблему оборонного бюджету 2020 року: 28 млрд не ясно, на що

В оборонному бюджеті на 2020 рік відсутнє чітко прописане призначення приблизно для 1/9 частини від всієї суми, а це не узгоджується з викликами, які стоять перед воюючою державою. Таку думку висловив голова наглядової ради Українського інституту досліджень безпеки (УІІБ) Володимир Горбулін, пише Укрінформ.

 - Коли в бюджеті визначені відсотки і ще більша сума грошей (нерозподілені витрати на нацбезпеку та оборону в розмірі 28 млрд грн, - ред.), Яка не має конкретного призначення, то я не розумію цього, - поскаржився академік.

За його словами, в воюючій країні має бути абсолютно чіткий розподіл і кожна стаття повинна бути захищена законом. Також, каже Горбулін, ці статті "повинні узагальнювати все, що країні необхідно робити крок за кроком".

 - Цього немає, тому у нас виникають розриви в конкретних проектах по розробці озброєння, - зробив він висновок.

Член правління УІІБ Олексій Грідін уточнив, що оборонний бюджет поки не розділений на бюджет розвитку і бюджет утримання.

Раніше Апарат РНБО дав своє власне роз’яснення щодо спірних 28 млрд грн, закладених в проекті держбюджета 2020 року, пише Укрінформ.

 - Для уникнення непорозумінь та зайвих маніпуляцій щодо бюджету Апарату РНБО вважаємо за необхідне пояснити наступне. 28,2 млрд гривень не є бюджетом Апарату Ради національної безпеки і оборони України. Ця сума передбачена для потреб усіх органів виконавчої влади сектору безпеки і оборони України, - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, відповідно до Закону України "Про Раду національної безпеки і оборони України", РНБО розробляє та ухвалює пропозиції щодо проєкту закону "Про Державний бюджет України" по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони. Нинішнім законопроектом, як виняток, передбачено, що всі видатки на безпеку та оборону будуть розподілені за рішенням РНБО.

Як пише Укрінформ, 20 вересня повідомлялося, що на презентації проекту держбюджету на 2020 рік у Верховній Раді міністр фінансів Оксана Маркарова зробила заяву щодо розподілення Радою нацбезпеки і оборони додаткових 28 млрд грн, виділених на наступний рік на безпеку та оборону, між 15 розпорядниками до винесення на розгляд парламенту держбюджету-2020 на друге читання.

- До другого читання, безумовно, буде перерозподілено ці видатки, які зараз стоять на окремій програмі. Бюджетний кодекс каже про те, що всі видатки на безпеку та оборону — а це 15 розпорядників — повинні бути розподілені за рішенням РНБО. Це засідання РНБО буде проведено до того, як ми подаватимемо бюджет до другого читання, - заявила Маркарова.

Звертаючись до депутатів, Маркарова закликала останніх вносити свої зауваження та пропозиції, аби документ до другого читання був максимально ефективним.

- У нас є час провести якісну дискусію і отримати від РНБО розподіл, який обов'язково буде враховано до другого читання, - наголосила міністр.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок