Обговорення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж м.Бердянськ Запорізької області

По матеріалам пресс-службы исполкома
29.10.2019 · 15:37 · переглядів - 617

28 жовтня у виконавчому комітеті відбулося обговорення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж м.Бердянськ Запорізької області. Детально про проведену роботу та сам проект розповів начальник відділу землевпорядних робіт ДП “Науково-дослідний і проектний інститут містобудування” (м. Київ) Олександр Куцевич.

Обговорення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж м.Бердянськ Запорізької області

Проекти землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних утворень розробляються з метою створення повноцінного життєвого середовища та створення сприятливих умов їх територіального розвитку, забезпечення ефективного використання потенціалу територій із збереженням їх природних ландшафтів та історико-культурної цінності, з урахуванням інтересів власників земельних ділянок, землекористувачів, у тому числі орендарів, і затвердженої містобудівної документації.

Проектом встановлення (зміни) меж міста, на сьогодні, є впорядкування адміністративно-територіального устрою та юридичне закріплення фактичних меж населеного пункту, які сформувались на момент складання проекту. Зазначена документація із землеустрою забезпечує реалізацію права територіальної громади по регулюванню земельних відносин на території, яка є просторовим базисом громади та об'єднує як одне ціле житлову, громадську, промислову забудову, інженерну інфраструктуру, землі загального користування, рекреаційного та іншого призначення.

Попереднє відновлення (встановлення) і юридичне оформлення зовнішніх меж міста Бердянськ відбулося за рішенням виконавчого комітету Запорізької обласної ради депутатів трудящих від 16.02.1966 № 60, яким затверджена окружна межа міста Бердянськ.

“На сьогодні з 1966 року не було встановлено межі міста Бердянськ. Міська рада ініціювала розроблення генерального плану. На його підставі було зроблено проект землеустрою, який встановлює межі міста та дає можливість створити повноцінне середовище для громадян, встановити факт межі міста і сприяє територіальному розвитку”, - відзначив начальник відділу землевпорядних робіт ДП “Науково-дослідний і проектний інститут містобудування” (м. Київ) Олександр Куцевич.

Він також розповів присутнім про етапи виконання робіт. Так, на сьогодні виконано три етапи: підготовчі, польові роботи та камеральні (обробка вимірів та складання графічної документації). Фактично проект готовий для винесення на сесію на розгляд депутатів міської ради. Залишиться останній етап — винесення меж в натурі на місцевість.

Проекти землеустрою щодо зміни меж населених пунктів розробляються з урахуванням генеральних планів населених пунктів. Генеральний план м. Бердянськ, який було затверджено у 2009 році, визначає стратегії розвитку міста та шляхи її реалізації, в тому числі й потреби в територіях для забудови та іншого використання.

Територія міста в існуючих межах становить 8265,0 га. Забудовані території складають 39,1% від території міста, це території житлової забудови та землі промисловості, будівництва, транспорту та комунально-складського призначення. Незабудовані території займають 60,9% від території міста, найбільший відсоток серед них займають території сільськогосподарського призначення та природно-заповідного фонду.

На підставі передбаченого проектом перспективного розвитку економіки, соціальної сфери, інженерно-транспортної інфраструктури міста, були визначені території, які потрібні для розвитку міста, в тому числі для перспективного розвитку Бердянського морського порту, за рахунок розширення території в північно-східній частині Бердянської затоки, передбачається штучне утворення території загальною площею 16,33 га. Таким чином, територія м. Бердянськ в проектних межах складе 8645,0 га.

Олександр Куцевич також відзначив, що включення земельної ділянки в межі населеного пункту не тягне за собою припинення права власності та права користування на земельні ділянки, які вносяться в межі населеного пункту.

Після затвердження на сесії міської ради проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж м.Бердянськ Запорізької області документ також повинен отримати погодження районних адміністрації та ради, пройти експертизу та затвердження у Верховній Раді.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок