Україна повернулася на рівень 2017 року за Індексом сприйняття корупції

По матеріалам Громадського
23.01.2020 · 09:35 · переглядів - 207

Україна втратила два бали у порівнянні з 2018 роком і з 30 балами повернулася на рівень 2017 року. Така ж кількість балів у Азербайджану і Киргизстану. Тепер ми знаходимося на 126-му місці зі 180

Україна повернулася на рівень 2017 року за Індексом сприйняття корупції

Про це свідчить дослідження Індексу сприйняття корупції-2019, опубліковане міжнародною організацією Transparency International.

CPI враховує дослідження за останні два роки. З початку 2017-го в Україні фактично відбувалося згортання реформ і боротьби з корупцією. Влада відверто намагалася обмежити незалежність антикорупційних органів, затягувала запуск Вищого антикорупційного суду, створювала законодавчі перепони. Що говорити про політичну заангажованість тодішнього НАЗК і провальну судову реформу. Останні пару років влада проігнорувала більшість рекомендацій, а деякі з них були критично важливими, — зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

З-поміж сусідів Україна випереджає Росію, яка не змінила своїх позицій (28 балів, 137 місце), але суттєво поступається Польщі (58 балів, 41 місце) та Словаччині (50 балів, 59 місце). Білорусь піднялася на один пункт і тепер має 45 балів та 66 місце, натомість Румунія втратила 3 бали, Угорщина втратила 2, Молдова — 1.

На початку 2019 року Transparency International Ukraine надала українській владі 12 рекомендацій, які б могли покращити показники України в CPI. Станом на кінець року, з них було виконано або частково виконано лише 6, і ті в останньому кварталі 2019-го. Влада досі не посилила контролю за фінансуванням політичних партій, не змінила спосіб формування органів суддівського самоврядування та не покарала винних в організації нападів на активістів.

Аби змінити ситуацію, владі рекомендують реалізувати такі ініціативи: 

  • сформувати незалежну та професійну судову владу;
  • забезпечити незалежність та спроможність органів антикорупційної сфери;
  • позбавити Службу безпеки України повноважень у сфері протидії економічним і корупційним злочинам;
  • підвищити ефективність систем запобігання політичної корупції;
  • запровадити відкритий та підзвітний процес приватизації державного майна.

Лідерами рейтингу 2019 року є Данія та Нова Зеландія з показником 87 балів. Фінляндія має 86 балів. Загалом 8 з 10 країн у першій десятці — представниці Західної та Північної Європи. Найгірші показники у Сомалі (9 балів), Південного Судану (12 балів) і Сирії (13 балів).

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) – показник, який розраховує міжнародна організація Transparency International з 1995 року. Його розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів, сама організація опитування не проводить. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі. Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок