Негативні наслідки "тіньової зайнятості"

По матеріалам ПФУ
30.01.2020 · 14:30 · переглядів - 1439

Питання «тіньової» зайнятості є актуальним питанням сьогодення.

Негативні наслідки "тіньової зайнятості"

Від офіційно нарахованої заробітної плати та сплачених внесків залежить набуття страхового стажу. Страховий стаж- це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.Тобто, страховий стаж формується виключно пропорційно сплаченим страховим внескам. Обчислюється страховий стаж в місяцях. Повний місяць роботи зараховується в повному обсязі за умови, якщо сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою за мінімально встановлений розмір.

Якщо сума сплачених внесків є меншою, то за умови здійснення доплати до мінімального розміру цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць. Але, при цьому заробітна плата для обчислення пенсії враховується в нарахованій сумі.

Отже, головною і основною перевагою легальної зайнятості є набуття страхового стажу, який сьогодні забезпечує соціальні виплати, а у майбутньому вплине на забезпечену старість.

Інколи підприємства (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це вигідно роботодавцю, і працівник ніби не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники таких підприємств ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути.

Отже, як вже зазначалось, «тіньова зайнятість» впливає не тільки на майбутні пенсійні виплати, а в подальшому неминуче призведе до того, що:

  • не буде гарантованого розміру заробітної плати, доплат за роботу в нічний час, за наднормативні роботи і роботу у святкові дні, а також індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу інфляції;
  • не буде вихідної допомоги (середньомісячноїзарплати) при звільненні працівника через скорочення штатів;
  • не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;
  • не буде права на відпустку, в тому числі і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і по догляду за дитиною, грошової компенсації за невикористану відпустку;
  • не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
  • не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов'язана з шкідливими умовами праці);
  • не буде права на охорону праці;
  • не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань та, як наслідок,- на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;
  • працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;
  • відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомогита субсидій;
  • фахівця можуть звільнити у будь - який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний розрахунок під час звільнення в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

Значно втрачають у виплатах внаслідок отримання зарплат «в конвертах» майбутні мами, оскільки розмір допомоги по вагітності і пологам безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Кожний працівник повинен пам’ятати, що погоджуючись працювати на таких умовах залишаєсебе без соціальних гарантій, а роботодавцям необхідно відповідально поставитись до цього питання і не порушувати закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками.

Варто не забувати, що виплата заробітної плати без оформлення трудових відносин та сплати встановлених податків є грубим порушенням законодавства України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок