Через три роки балачок та рік роботи провладні депутати виступили проти утворення наглядових рад на комунальних підприємствах

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
25.02.2020 · 13:19 · переглядів - 2850

Парадоксальна ситуація за рівнем цинізму і зневаги до місцевих мешканців відбулась сьогодні на засіданні Дня депутата. Так, частина обранців виступила з жорсткою критикою проекту утворення наглядових рад. Особливо відзначився депутат Віктор Цуканов.

Через три роки балачок та рік роботи провладні депутати виступили проти утворення наглядових рад на комунальних підприємствах

Історія створення наглядових рад на комунальних підприємствах розпочалась близько трьох років тому. Тоді ініціатива виходила від вже екс-заступника міського голови Ірини Плющій. Однак, керівники комунальних підприємств виступили рішуче проти такого сценарію. Повернулись до цього питання вже в 2019-му, під тиском громадськості. Влада утворила робочу групу, до складу якої увійшли і активісти. Впродовж року, разом з юристами мерії та під головуванням міського голови Володимира Чепурного та за участі секретаря міської ради Олексія Холода тривала робота і, нарешті, проект рішення винесли на розгляд депутатського корпусу.

Як показало засідання Дня депутата, ряд доречних зауважень є як у представників громадськості, так і влади. За бажання їх можна усунути у стислі строки і, нарешті, ухвалити відповідне рішення. Так, серед іншого, планується, що наглядові ради налічуватимуть від 3 до 9 членів, матимуть доступ до внутрішньої документації підприємства і матимуть право висловлювати свою позицію з приводу того чи іншого напряму діяльності.

Ряд депутатів-керівників комунальних підприємств виступили проти цього проекту (вже не вперше, три року тому ці ж керівники вже зірвали затвердження даного рішення). На їх думку, вони, як керівники установ будуть обмежені в можливості прийняття управлінських рішень і будуть змушені узгоджувати свою позицію з наглядовими радами.

Однак, позиція керівників комунальних підприємств була відома вже давно і наразі явно не стала чимось новим в довготривалій дискусії з приводу наглядових рад. Окремої уваги в цьому контексті заслуговує палкий, красномовний та емоційний виступ одіозного депутата Віктора Цуканова. Так, лідер місцевого осередку «Солідарність» Петра Порошенка навів цілий ряд аргументів про недолугість самого Закону, яким було передбачено утворення наглядових рад на комунальних підприємствах, підкреслив, що до складу новоутвореного органу мають входити виключно експерти в тій чи іншій сфері житлово-комунального сектору, люди з декількома вищими освітами і т.п. А головне, що рішення даного органу носитимуть не консультаційний, а обов’язковий характер. Таким чином нівелюється роль керівників підприємств.

Жодним чином не коментуючи аргументи поважного депутата, в даному контексті виникає одне єдине запитання – а про всі ці недоліки в законодавстві, повноваження наглядових рад Віктор Цуканов дізнався вчора? Тобто, на етапі першого обговорення три року тому пан Цуканов свою позицію не висловлював. Коли розпочалась робота над документом, яка тривала рік (!) голова комісії з питань ЖКГ зауважень не мав, хоча міг бути присутнім на засіданнях робочої групи. І лише коли з’явився документ депутат виступив з нищівною критикою на адресу самих наглядових рад і, навіть, дозволив собі цинічно натякнути на інтелектуальних здібностях представників громадськості!

Зневажливі репліки на адресу активістів лунали і від інших депутатів. Ще один представник «Солідарності» Ксенія Буханова, з традиційною для неї зверхністю, порадила громадянам уважно переглянути засідання депутатської комісії з гуманітарних питань, щоб зрозуміти, з яких причин ця комісія відправила на доопрацювання проект рішення. Ще один депутат Володимир Шаповалов прямо натякнув на відвертій непрофесійності громадських активістів, які виступають за впровадження в Бердянську наглядових рад.

Така поведінка людей, які, начебто, представляють інтереси мешканців міста, є неприпустимою! Зі свого боку акцентуємо увагу секретаря міської ради Олексія Холода – незалежно від партійної приналежності, статусу того чи іншого депутата і його «наближеності» до місцевого мастильного магната за жодних обставин «слуга народу» не має права глузувати з пересічних громадян і піддавати сумнівам їх інтелектуальні здібності! Ми глибоко переконані, що на такі виступи депутатів має бути моментальна реакція з жорстким осудом виступаючого!

З приводу самого проекту рішення, враховуючи рекомендації трьох депутатських комісій (відправити на доопрацювання) вирішено це питання ще раз обговорити і, в разі узгодження проблемних питань, винести його на наступну сесію міської ради. Іншими словами – наглядових рад на комунальних підприємствах, поки що не буде. А активісти, які витратили рік часу на спільну підготовку цього документу, отримали черговий урок, чим завершується спільна робота з представниками «корпорації» - рішення не прийняли, енергію, сили і час згаяно і, в результаті, тебе ще й обсміяли і виставили некваліфікованим профаном…

Рівень цинізму і блюзнірства «корпорації» не має меж.




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок