«Закон як дишло, куди повернеш туди і вийшло» - черговий приклад вільного трактування законодавчого акту

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
06.03.2020 · 11:48 · переглядів - 1739

Голова комітету мікрорайону АКЗ Василь Бокоч склав повноваження. Мерія не організувала вибори, розтлумачивши на свій розсуд положення Закону України «Про органи самоорганізації населення»


Ще в липні Василь Бокоч, набувши статус депутата міської ради склав із себе повноваження голови комітету мікрорайону (принаймні так Василь Васильович повідомив нашій редакції). Наразі виконує обов’язки голови секретар Людмила Регуш. В цьому контексті виникають дві серйозні обставини, які засвідчуються вільне трактування норм Закону.

Перша обставина. Після складання повноважень голови комітету мікрорайону мерія, як орган, який зобов’язаний організовувати вибори в органах самоорганізації населення застосували норму статті 22 Закону. Про це повідомили керуюча справами виконкому Ольга Кочубей та в.о. начальника юрвідділу Роман Сорока. Так, в частині 3 ст. 22 зазначено:

 - У разі відсутності керівника органу самоорганізації населення або неможливості виконання ним своїх обов’язків з інших причин його повноваження виконує заступник керівника або секретар в порядку і межах, передбачених Положенням..

Оскільки Василь Бокоч свої повноваження склав то застосовувати норму про його «відсутність» чи «інші причини», на нашу думку, вкрай некоректно. Як можна вважати відсутнім того, хто склав свої повноваження? Натомість в статті 10 цього Закону «Про порядок обрання органу ОСН» в частині 5 прямо зазначено:

 - Переобрання органу самоорганізації населення, відкликання, обрання окремих його членів замість вибулих чи зміна кількісного складу органу самоорганізації населення здійснюється зборами (конференцією) жителів за місцем проживання в порядку, встановленому цією статтею.

Склавши свої повноваження Василь Бокоч став «вибулим» членом комітету, тому виконком був зобов’язаний провести процедуру переобрання. Однак, цього не відбулось.

Друга обставина. Навіть, якщо застосовувати норму ст. 22, то функції голови має виконувати або його заступник або секретар. Заступником голови комітету мікрорайону АКЗ є Ольга Лут. В коментарі редакції про причини складення повноважень і рішення комітету Василь Бокоч зазначив, що кандидатуру Ольги Лут не розглядали, оскільки вона пропускала засідання.

 - Коли я увійшов до складу депутатського корпусу міської ради одразу склав з себе повноваження голови комітету мікрорайону, оскільки обидві ці посади є обраними. Ольга Лут пропускала засідання комітету, тому члени прийняли рішення покласти виконання обов’язків на секретаря Людмилу Регуш, - зазначив Василь Бокоч.

Як нам повідомила Ольга Лут інформацію про складення повноваження Василем Бокочем вона дізналась від сторонніх осіб.

 - Я вважаю, що мене, як заступника голови комітету, були зобов’язані повідомити про засідання, на якому відбувалось голосування. Більше того, я поспілкувалась ще з трьома членами комітету і вони навіть не знали, що Василь Бокоч склав свої повноваження. А з приводу пропуску засідань зазначу, якщо я їх і не відвудувала, то лише з причини відсутності інформації про дату і час їх проведення, - прокоментувала Ольга Лут.

Таким чином, з якого боку не аналізувати ситуацію в комітеті мікрорайоні АКЗ, одразу з’являються ознаки порушень Закону. Безумовно, в порівнянні з іншими більш кричущими порушеннями, до яких вдаються представники «корпорації», вільне трактування Закону по відношенню до комітету мікрорайону АКЗ носять локальний характер. Але поряд із цим, не зважаючи на локальність, ситуація показова. Черговий приклад підходів в організації роботи нинішньої владної команди…




Останні новини Бердянська
сьогодні, 23 квітень, вівторок 2024
вчора, 22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок