Паніка на ринках призвела до рекордного падіння українських облігацій

По матеріалам Громадського
10.03.2020 · 11:35 · переглядів - 945

За підсумками торгів 9 березня на світових фінансових ринках, вартість українських варантів, які випустили під час реструктуризації державного боргу у 2015 році, вперше впала одразу на 9,2%. Дохідність українських євробондів зросла на 1-1,1 процентного пункта


Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на учасників ринку.

Наразі боргові варанти України коштують менше 82% від номіналу, хоча ще декілька тижнів тому їх можна було купити не дешевше, ніж як за 107,5% від номіналу. Тобто за 2 тижні їхня ціна впала майже на чверть.

Дохідність євробондів, що торгуються на західних ринках, зросла до рівня літа 2019 року. Відсотки, які держава має заплатити за євробондами, які погасять у 2022 році, зросли з 3,5% річних до 5,87% річних. За бондами, як погасять у 2026 році — з 5% річних до 7,5% річних, повідомив фінансовий аналітик компанії ICU Михайло Демків.

Він також додав, що невдовзі можуть розпочатися дискусії про доцільність викупу державних варантів. Це дозволило б державі зекономити багато грошей на обслуговування боргу у тому разі, якщо економіка України буде зростати.

Нагадаємо, що ВВП-варанти — це цінні папери, які України випустила в межах реструктуризації державного боргу міністеркою фінансів Наталією Яресько у 2015 році.

Тоді кредитори України погодилися частково пробачити борг України, натомість прив'язавши виплати за непробаченим боргом до економічного зростання. Іншими словами, чим вищі темпи зростання ВВП України, тим більшими будуть виплати за державним боргом України



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок