Стягнути 34 млн гривень. НКРЕ виявило ліцензійні порушення на “Бердянськводоканалі”

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
19.03.2020 · 13:08 · переглядів - 5291

В січні поточного року НКРЕ здійснило планову перевірку ліцензійної діяльності підприємства в період 2016-2019 рр. За її результатами виявлено ряд ліцензійних порушень. На засіданні комісії НКРЕ КП ухвалено рішення стягнути з підприємства 34 млн. гривень.


За результатами перевірки підприємства складено відповідний акт, в якому зафіксовано:

  • не оформлення права власності користування земельними ділянками;
  • не встановлення приборів обліку;
  • зафіксовано недофінансування статей витрат структури тарифу у розмірі 30,2 млн. гривень;
  • зафіксовано не виконання інвест. програм 2016, 2017, 2018, 2019 рр. та ін.

Результати перевірки підприємства розглянули на засіданні НКРЕ, яке відбулось минулої п'ятниці, 13-го березня.

- На початок 2015-го року “Бердянськводоканал” мав велику заборгованість по оплаті послуг оптової води перед постачальником. Коли місцевий бюджет виділяв кошти на її погашення, в бюджетних призначеннях не було вказано, який це період. І, формально, отримуючи кошти саме на погашення тих боргів не вказувався період, якби він був вказаний, даного коригування не відбувалося б. Але ми, як національний регулятор, маємо дотримуватись Закону і маємо розуміти, що будь-які кошти, закладені до тарифу, є цільовими і вони мають використовуватись за призначенням. А кошти міського бюджету є також коштами громадян міста і не можуть витрачатись два рази на одні й ті самі статті, - пояснила позицію національного регулятора член НКРЕ Ольга Бабій.

Присутній на засіданні комісії керівник підприємства Олександр Македонський підкреслив, що дана ситуація виникла через колізію в законодавстві.

Македонский Александр

- Ми розуміємо курйозність ситуації, - заявив Олександр Македонський. - Існує неузгодженість бюджетних кодексів. Місцеві бюджети не мають права виділяти кошти на погашення збитків, штрафних санкцій, а лише на видатки, пов'язані з енергоресурсами, заробітною платнею, що в свою чергу заборонено постановами НКРЕ.

Олександр Македонський запропонував протокольно зазначити пропозиції бердянського підприємства, які полягали в необхідності внесення змін у відповідні Постанови НКРЕ. Однак, члени комісії зазначили, що комунальне підприємство Бердянська має подати свої пропозиції у відповідності до регламенту, офіційно їх зареєструвавши в канцелярії і на наступних засідання регулятору вони будуть розглянуті. Вносити їх під час роботи комісії є регламентним порушенням.

В підсумку, регулятором ухвалено рішення стягнути з КП “Бердянськводоканал” 4 мільйони гривень одразу (за невиконання інвестиційних програм), оштрафувати підприємство на 85 тисяч гривень, а 30 мільйонів гривень розтермінувати на 3 роки.

Всього, за 4 роки з міського бюджету на погашення витрат “Бердянськводоканалу” було виділено 57 мільйонів гривень!

За наявною в редакції інформацією, “Бердянськводоканал” направив до регулятора свої зауваження, в яких, серед іншого, посилався на результати проведеного аудиту тарифу. Як ми вже наголошували в своїх попередніх матеріалах, аудит виявився абсолютно нерепрезантативним, оскільки, фактично, було проведено перевірку структури тарифу, який вже затвердило НКРЕ. Факти ж реальних порушень були встановлені під час планової перевірки Національної комісії з питань енергетики. Економічні наслідки 4-річної діяльності керівництва міста та водоканалу з фінансування даного комунального підприємства тепер можна лише уявити. 34 млн гривень — це приблизно 25% фінансового обороту “Бердянськводоканалу” на рік.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 19 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок