Кожен будинок має визначитися зі способом управління

По матеріалам пресс-службы исполкома
07.04.2020 · 10:23 · переглядів - 2369

1 травня вступає в дію закон про житлово-комунальні послуги, відповідно до якого кожен будинок має визначитися зі способом управління


До уваги мешканців багатоквартирних житлових будинків Бердянської міської об’єднаної територіальної громади! В Україні з 1 травня 2019 року Законом № 2189-VIII "Про житлово-комунальні послуги" запроваджена реформа ЖКГ. Мешканцям багатоквартирних житлових будинків до 1 травня 2020 року потрібно визначитися з формою управління в їх будинках. Тобто, до 1 травня співвласники багатоквартирних будинків можуть самі визначитися, як вони управлятимуть своїми будинками. Для цього законодавством передбачено 3 форми управління багатоквартирним будинком:

  1. Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками.
  2. Управління багатоквартирним будинком управителем (управителем може бути як фізична особа підприємець, так і юридична особа, які пройшли навчання та мають відповідний сертифікат на управління багатоквартирними будинками).
  3. Управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками

Така форма передбачає можливість управляти будинком без створення ОСББ. Такий варіант управління може бути рекомендований для малоквартирних будинків (3-5 квартир), де власники самостійно можуть утримувати свій будинок та прибудинкову територію в належному стані.

Управління багатоквартирним будинком управителем

Ця форма передбачає управління будинком на підставі договору про надання послуг з визначеним управителем.

Варто зазначити, що договір з управителем укладається строком на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на наступний однорічний строк.

ОСББ

Ця форма передбачає, що співвласники для більш ефективного управління своїм будинком та прибудинковою територією створюють ОСББ - орган для прийняття колективних рішень.

Для керівництва поточною діяльністю ОСББ обирається правління, яке має право приймати рішення з питань діяльності ОСББ, визначених статутом.

Правління є виконавчим органом ОСББ і підзвітне загальним зборам. Порядок його обрання та відкликання, склад та строки обрання встановлюється загальними зборами. Для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю правління ОСББ на загальних зборах обирає з числа співвласників ревізійну комісію або приймає рішення про залучення аудитора. Порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад затверджуються загальними зборами.

Тобто нове законодавство, виписується таким чином, що саме від співвласників житлового будинку має залежати, хто буде цим будинком управляти.

Якщо співвласники не визначились з формою управління багатоквартирним будинком до 01.05.2020 року виконавчий орган місцевої ради зобов’язаний оголосити і провести конкурс на визначення управителя багатоквартирним будинком у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя. Рішення щодо цього питання вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Враховуючи вказане, саме вибір оптимальної форми управління є запорукою ефективного прийняття рішень щодо належного утримання співвласниками майна у багатоквартирному будинку.




Останні новини Бердянська
вчора, 26 квітень, п'ятниця 2024
25 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок