Facebook розкрила мережу фейкових акаунтів в Україні. Їх використовували для впливу на вибори, витратили $2 млн

По матеріалам НВ Україна
09.07.2020 · 08:37 · переглядів - 723

Facebook виявила мережі фейкових акаунтів на своїх платформах в Канаді, Бразилії, США та України. На рекламу сторінок з політичними фейками і маніпуляціями в Україні витратили майже $2 млн

Facebook розкрила мережу фейкових акаунтів в Україні. Їх використовували для впливу на вибори, витратили $2 млн

Представники Facebook викрили мережі фейкових акаунтів в декількох країнах, враховуючи Україну.

Про це повідомив глава політики кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер.

В Україні видалили 72 фейкових аккаунта і 35 фейкових сторінок у Facebook, а також 13 фейкових Instagram-акаунтів.

В цілому на ці акаунти були підписані близько 770 тис. користувачів.

Керівники фейкових сторінок маскували їх під незалежні акаунти і онлайн-медіа для публікації неправдивої інформації, маніпуляції даними та коментування своїх постів для їх просування на платформі.

Автори акаунтів використовували різні тактики, враховуючи періодичну зміну назв фейкових сторінок.

 - Адміністратори сторінок і власники акаунтів публікували політичні меми, сатиру і інший контент, зокрема про Крим, НАТО, економічну політику в Україні, внутрішню політику, вибори, критику і підтримку різних кандидатів, враховуючи Володимира Зеленського, Юлію Тимошенко і Петра Порошенка, — заявив Глейхер.

Фейкові сторінки були активні і під час президентських виборів в Україні у 2019-му.

За просування акаунтів у цій мережі відповідали PR-фірми, і всього на їх рекламу витратили близько $1,93 млн. Розслідувачі з Facebook пов’язують активність фейкових аккаунтів з українським маркетинговим агентством Postmen.

Натаніель Глейхер пояснив, що методика розслідування фейків на платформах Facebook враховує автоматичний пошук підозрілої активності за допомогою інструментів компанії, а також співпраця з правоохоронними органами, журналістами і розслідувачів.

Повну версію звіту про викриття мережі фейкових аккаунтів в Україні можна прочитати за цим посиланням.

Нагадаємо, у вересні минулого року Facebook виявила фабрику тролів в Україні і видалила FB-сторінки сайтів Znaj.ua, Politeka і Hyser, які були одними з найпопулярніших в країні.

Повідомлялося, що фейкові акаунти керували цими та іншими сторінками, поширюючи контент на різну тематику і спонукаючи людей переходити на «новинні» сайти.

За даними Facebook, всього у видалених сторінок, акаунтів і груп було до 4,2 млн підписників, а їхні материнські платформи витратили близько $1,6 млн на рекламу та просування цих сторінок у Facebook і Instagram.

За словами Глейхера, виявлена фабрика тролів була пов’язана з активністю української PR-компанії Pragmatico, про яку практично нічого невідомо.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок