Майже 30% всього контенту про вибори в Україні у соцмережах поширювали боти, третина з них із Росії

По матеріалам НВ Україна
24.09.2019 · 13:51 · переглядів - 258

27% всього контенту у соцмережах про вибори в Україні поширювали боти, 30% яких діяли безпосередньо з Росії

Майже 30% всього контенту про вибори в Україні у соцмережах поширювали боти, третина з них із Росії

Про це свідчать висновки моніторингу дезінформації у соцмережах напередодні президентських і парламентських виборів в Україні, проведеного Transatlantic Commission on Election Integrity, повідомила експерт з комунікацій Алла Чеботнікова.

Висновки були представлені на семінарі Іноземне втручання в інформаційний простір до і після виборів в Україні: хто, яким чином і як цьому запобігти, який проходить у Київській міській державній адміністрації 23-24 вересня.

Чеботкіна зазначила, що такий рівень активності ботів є найвищим за весь період існування моніторингового проекту від 2013 року.

Коментуючи таку високу активність ботів, експерти пояснюють їх «геополітичними інтересами сусідів».

Протягом майже всього передвиборчого періоду проросійські боти були найактивнішими. Однак безпосередньо перед парламентськими виборами найбільше коментарів боти публікували на підтримку президента Володимира Зеленського та його партії Слуга народу.

Вертикальна шкала - відсоток від коментарів, залишених ботами, горизонтальна - дати незадовго до виборів / Фото: Алла Чеботнікова

На другому місці за участю ботів у коментуванні політсили Петро Порошенко та його партія Європейська солідарність.

Експерти зазначили, що відсоток ботів в українському інформпросторі дуже високий, порівнявши його з аналогічним показником у Польщі, де перед виборами до Європейського парламенту коментарі ботів склали 18% від усіх коментарів у соцмережах.

Нагадаємо, 16 вересня компанія Facebook повідомила, що виявила в Україні фабрику тролів і видалила пов'язані з нею акаунти.

18 вересня на сайті Громадського було опубліковано розслідування в рамках якого журналіст Слідство.Інфо Василь Бідун влаштувався на роботу в українську бот-ферму і з'ясував, як працюють і скільки заробляють фейкові коментатори.

Згідно з даними розслідування, найбільше коментарів - понад 20 тисяч - боти компанії, де працював журналіст, написали на користь лідера партії Громадянська позиція Анатолія Гриценка та його команди.

Співробітники бот-ферми залишали хвалебні відгуки про політику, а також атакували його головних опонентів. Наприклад, лідера партії Сила і честь Ігоря Смешка.

Крім того, боти критикували і голову партії Голос Святослава Вакарчука після суперечки політиків на вечірньому ток-шоу.

Однак за два тижні до виборів коментатори отримали завдання підтримувати Святослава Вакарчука і його політсилу. За тиждень роботи в інтересах Вакарчука і його партії боти встигли написати майже 6 тисяч коментарів.

Також боти повинні були хвалити коміка і кандидата-мажоритарника Сергія Сивохо, який балотувався в Донецькій області від Слуги народу. За завданням, всі коментарі на користь політика треба було залишати російською мовою.

Ботоферма також підтримувала одіозного політика - Сергія Шахова, який висувався в депутати парламенту у Донецькій області. У «методичці» були вказівки вітати Шахова з релігійними святами під його повідомленнями у Facebook.

Політики заперечують, що якось пов'язані із замовленням фейкових коментарів.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок