Водії їздитимуть повільніше. Вступили в силу нові дорожні стандарти: інфографіка

По матеріалам ЛІГА.Бізнес
03.11.2020 · 12:54 · переглядів - 4123

До "лежачих поліцейських" додали ще острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери і розділові смуги для заспокоєння руху


В Україні з 1 листопада вступили в силу нові стандарти дорожньої інфраструктури, покликані спонукати водіїв їздити повільніше.

Як повідомляє Укравтодор, згідно зі змінами, перелік засобів заспокоєння руху або traffic calming measures розширюється.

До сих пір офіційно дозволеними засобами заспокоєння руху були кільцеві розв'язки, шумові смуги, підняті пішохідні переходи, звуження смуг руху, направляючі острівці і "лежачі поліцейські", відзначили в Укравтодорі.

Тепер до них додадуться острівці безпеки, бордюрні розширення, чокери і розділові смуги.

 - Нові стандарти дорожньої інфраструктури спрямовані на зниження швидкості руху як в населених пунктах, так і поза ними. За основу нового стандарту обрана концепція VisionZero або "Нульове бачення". Її мета - зведення цифри смертності на дорозі до нуля, завдяки продуманій системі безпеки. Приміром: зменшення ширини смуг, мінімальна кількість реклами, розділення зустрічних потоків зеленою зоною, антикишені, кільцеві перехрестя, освітлення переходів, - йдеться в повідомленні.

Нові стандарти дозволять встановити острівці безпеки, які змусять водія дещо змінити траєкторію руху, чокери - суцільні розширення або острівці, які звужують проїжджу частину, а також центральні (підняті) острівці, розташовані уздовж осі проїжджої частини.

 - Вплив людського фактора враховують при будівництві та проектуванні доріг у всьому світі, адже водій знаходиться в стресі, його увага розсіюється і помилитися дуже просто. Завдяки додатковим перешкодам, які прописані в ДСТУ, водії вибирають постійну швидкість, замість того, щоб постійно розганятися і екстрено гальмувати, - додали в Укравтодорі.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок