Бердянці можуть дізнатись про якість повітря свого міста

По матеріалам Антикафе
24.12.2020 · 17:46 · переглядів - 1467

В Бердянську встановлено першу станцію моніторингу стану повітря.

Бердянці можуть дізнатись про якість повітря свого міста

Організувала цей процес команда Першого Антикафе Бердянська «Час Є!» спільно з проектом UcanUkraine. Тепер бердянці в онлайн режимі можуть дізнатись про якість повітря в місті відвідавши сайт https://www.saveecobot.com/station/14461?fbclid=IwAR2jlb6sUHxedmjhPkZyqKra_2E8TukvWQjmgcCZAbT6WIEWDWJo5Sa2JEA а також в чата SaveEcoBot.

SaveEcoBot – це єдиний в Україні екологічний чат-бот, який поєднує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля. Він абсолютно безкоштовний і доступний в улюблених месенджерах:

Viber chats.viber.com/saveecobot

Telegram t.me/SaveEcoBot

Facebook m.me/SaveEcoBot

Просто перейди за посиланням і обери розділ:

  • Перевіряй якість повітря в реальному часі. А якщо оформиш підписку – бот сам сповіщатиме тебе про перевищення норм.
  • Підпишись на моніторинг реєстру ОВД(процедура оцінки впливу на довкілля) по своїй області або окремому підприємству. Завантажуй шаблони заяв для подання пропозицій та зауважень. Бери участь в обговореннях планованої забруднювачами діяльності.
  • Відстежуй екологічні податки, сплачені за нанесену довкіллю шкоду.
  • Дивись дані про дозвільні документи, ліцензії, декларації та перевірки на підприємствах-забруднювачах.

Вже зараз чат-ботом користуються майже півмільйона незнайомців на двох континентах.

Більше – на сайті www.saveecobot.com

- Станція моніторингу якості повітря - це пристрій, який дозволяє здійснювати контроль та реєстрацію стану повітря навколишнього середовища, а саме показники температури, вологості та концентрації пилу PM2.5 і PM10, а також таких речовин, як NO2, CO, NH3, CH2O (формальдегід), в режимі реального часу. Показник PM2.5 відображає концентрацію твердих частинок діаметром до 2.5 мікрометра. Показник PM10 відображає концентрацію твердих частинок діаметром до 10 мікрометрів. Тобто мова йде про дрібнодисперсний пил, який потрапляє в організм людини та осідає в ньому, викликаючи масу захворювань. Особливо актуально це в холодний період, коли збільшується кількість респіраторних захворювань, - розповіла координаторка проекту Алла Мельничук.

- Інформація про якість повітря – це вимога часу та можливість вберегти себе та своїх близьких від потенційної шкоди для здоров'я. Ми знаємо, що коли йде дощ, ми маємо взяти парасольку, а коли морозець - тепліше вдягнутися. Для цього ми довіряємось погодним сервісам. А якщо забруднення повітря не помітне для ока, як от небезпечний дрібнодисперсний пил? Для цього і працює сервіс SaveEcoBot, який агрегує дані з УСІХ станцій моніторингу в Україні. Як громадських, так і державних та комерційних. Тож отримуючи вчасну інформацію, ви легко зможете прийняти рішення про прогулянку з дитиною, заняття спортом на відкритому повітрі чи провітрюванні оселі. Якщо повітря небезпечне - обмежте перебування на вулиці, зробіть вологе прибирання, увімкніть зволожувач повітря, побільше пийте. І будьте здорові!, радить співзасновниця SaveEcoBot, Ірина Черниш.

- Ми командою Антикафе «Час Є» прагнемо об’єднувати жителів Бердянська і разом знаходити та втілювати в життя сучасні рішення, які роблять життя в місті більш приємним та комфортним. Саме з цією метою ми і розпочали проект «Культурні урбаністи». Приклад такого технологічного і разом з тим простого рішення –  встановлення датчиків моніторингу повітря. Один пристрій ми підключили у центральній частині міста, другий плануємо встановити на АКЗ. Це дозволить постійно моніторити забруднення не тільки по місту загалом, а й порівнювати ситуацію у різних мікрорайонах на той випадок, якщо джерело забруднення буде у межах міста, - поділився учасник команди Антикафе «Час Є», Кирило Пеліванов

Марія Кушнір




Останні новини Бердянська
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок