Фірма Пономарьова судиться з ОДА за втрачений через “Covid-19” сезон у своєму дитячому таборі

По матеріалам Наші гроші. Запоріжжя
28.12.2020 · 12:37 · переглядів - 2756

Господарський суд Запорізької області рішенням від 3 грудня відмовив ПП “Курорти Приазов’я” у компенсації прибутку та витрат на зарплати – через непідписаний Запорізькою ОДА договір на відпочинок дітей.


Згідно з матеріалами справи, Департамент соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації у травні 2020 року оголосив тендер на придбання 430 путівок в дитячі табори на період липень-серпень (третя та четверта зміни).

Через декілька днів Кабінет Міністрів України продовжив чинний на той час карантин (для запобігання поширенню “Covid-19”) до кінця липня. Але  тендерний комітет все ж розглянув пропозиції учасників закупівлі і 24 червня оголосив намір укласти угоду за обома лотами з ПП “Курорти Приазов’я” (табір “Факел). Водночас Департамент залишив за собою право підписати угоду з фірмою впродовж 60 днів, оскільки під час карантину заборонялася діяльність дитячих закладів оздоровленні та відпочинку.

Вже наприкінці липня Уряд продовжив дію карантину до кінця серпня, втім в новому форматі – з розподіленням областей на зони рівня епідемічної безпеки. Оскільки ж Запорізька область знаходилася в так званій “зеленій зоні”, то з 1 серпня дозволялася робота вказаних закладів відпочинку.

З огляду на це ПП “Курорти Приазов’я” сьомого серпня звернулося до ОДА з вимогою укласти вказані договори на відпочинок. А ще через п’ять днів повідомило про підготовку табору та отримання необхідних для його діяльності дозволів.

Втім, договір з фірмою так і не підписали. Тож ПП “Курорти Приазов’я” звернулося до суду з вимогою про компенсацію витрат на зарплату персоналу – 134 тис. грн та упущеної вигоди – 154 тис. грн.

У суді представники ОДА вказували, що відпочинок дітей за першим лотом закупівлі мав тривати впродовж липня – тобто під час дії жорсткого карантину. Стосовно ж другого лоту, то відпочинок мав початися 8 серпня і закінчитися 25 серпня. Оскільки дитячий табір ПП “Курорти Приазов`я” отримав право на прийом дітей лише 8 серпня, то з урахуванням розподілення путівок в межах області, проходження дітьми медогляду, організації транспортування – відпочинок почався б лише 16 серпня. Оскільки ж тривалість зміни 18 днів, відпочинок дітей закінчився 2 вересня, тобто після початку навчального року. Тож право на освіту дітей було би порушеним.

Зрештою, суд позов “Курорти Приазов’я” не задовольнив. Так, рішення Департаменту було обумовлено об`єктивними причинами, які не залежали від його волі – введенням карантину. Окрім цього, надані фірмою списки працівників не підтверджують трудових відносин з цими особами, а розрахункова відомість не підтверджує виплати фірмою їм грошей та відрахувань ЄСВ. Крім того, не доведено, що прийом на роботу персоналу відбувався внаслідок публікації повідомлення про намір укласти договір Департаментом.

ПП “Курорти Приазов’я” належить Дмитру Вакалу , Олені та Ігорю Добичам. Свого часу одноосібним власником “Курортів Приазов’я” був народний депутат декількох скликань (і нині також) Олександр Пономарьов. Ігор Добича разом з Русланом та Юрієм Пономарьовими (племінниками згаданого нардепа) співволодіє  ПрАТ “Бердянський райагропромпостач”. Головою правління останнього раніше також був Олександр Пономарьов.

“Курорти Приазов’я” вказувалися частиною групи підприємств, куди входять також “Бердянський райагропромпостач”, виробник мастильних матеріалів “Агрінол”, “Бердянський завод ЗБК”, “Бердянські жниварки”, агрофірма “Приазовська”, автотранспортне підприємство “Транском” та інші.

Під загальною назвою “Курортів Приазов’я” об’єднуються санаторій “Нафтохімік України”, база відпочинку “Бригантина”, дитячий оздоровчий табір “Факел”, база відпочинку “Прибой” та санаторій “Арктика”.




Останні новини Бердянська
вчора, 17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024
15 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок