ДСНС: Ймовірність того, що лебідь примерзне до криги лапками – мінімальна

По матеріалам ГУДСНС
18.01.2021 · 16:06 · переглядів - 2883

Порятунок пернатих взимку: як допомогти і не зашкодити. Коментар рятувальників щодо теми, яка останніми днями жваво обговорюється в бердянських інтернет-пабліках.

ДСНС: Ймовірність того, що лебідь примерзне до криги лапками – мінімальна

З настанням морозів до Служби порятунку «101» щодня надходять повідомлення від занепокоєних громадян з проханням надати допомогу лебедям на водоймах області. За словами очевидців, птахи вмерзають у крижаний покрив і не можуть самостійно злетіти, що може призвести до смерті. Як зазначає біолог-мисливствознавець, зоотехнік Запорізької дитячої залізниці Олександр Фокін, ймовірність того, що лебідь примерзне до криги лапками - мінімальна, оскільки особливості його пір’я та терморегуляція допомагають птахові зберігати тепло, утворюючи ополонку навколо лап. Якщо лебідь здоровий, температура повітря і води не стануть на заваді для того, щоб злетіти. Зміна клімату спровокувала те, що лебеді залишаються зимувати у нашому регіоні, не перелітаючи у теплі краї, адаптуючись до погодних умов запорізької зими. За словами фахівця, птах почуває себе комфортно у температурному режимі до -30 градусів нижче нуля.

Основною проблемою для цих птахів взимку – є не морозна погода та крижаний покрив водойм, а недостатня кількість харчування. Допомога птахам повинна спрямовуватись не на їхній переліт або вилов для зимування у неволі, а на забезпечення харчування. Ламати кригу для того, щоб допомогти пернатим самим добувати їжу під водою є сенс тоді, коли глибина водойми не перевищує двох метрів.

Лебедів, частіше за все, на зимових водоймах можна спостерігати у невеликих зграях. Здалеку правильно оцінити стан птаха дуже складно. Зазвичай, поранений або хворий лебідь перебуває довгий час один на водоймі, відбившись від своєї зграї. У такому випадку, пернатому дійсно необхідна допомога. Аби він міг харчуватися у неволі, треба підсадити до нього домашнього птаха (наприклад: пекінську качку), для того щоб лебідь зрозумів принцип харчування зерном без занурення у воду. Враховуючи особливості стравоходу, перевагу краще надати розмоченому зерну, аніж сухому. Пам’ятайте, що виходити на кригу самостійно категорично не рекомендується. Оцінюйте правильно усі потенційні небезпеки для власного життя.

Рятувальники здійснюють оперативне реагування на виклики громадян про надання допомоги птахам, і зазвичай, прибуваючи на місце, або не знаходять за вказаними координатами пернатих, або у спробах допомогти, провокують їхній переліт на інші ділянки водойми. Подібні випадки трапилися 16 січня у Приморському і 17 січня у Василівському районах. Слід зазначити, що така турбота про птахів не виправдовується благородними намірами, а спричиняє пернатим додатковий дискомфорт.

Наше спільне завдання – допомогти, а не нашкодити меншим братам.

Черговий виклик з проханням врятувати лебедя надійшов 18 січня о 09:05. Рятувальники Мелітополя спільно із співробітниками лісового і мисливського господарства, виїхали на річку Молочна. Прибувши на місце пернатого не знайшли. Для того, щоб допомогти птахам прогодуватися, тоді коли вони повернуться знову, співробітники ДСНС зробили ополонку, а лісники залишили зерно. Такі дії виправдані тим, що вода у поєднанні з сухими кормами не призведе до травми стравоходу.

Закликаємо громадян поставитися з розумінням та відповідальністю до проблематики зимування пернатих у нашій області. Те, що, нам людям, здається порятунком, може спричиняти шкоду птахам. Давайте разом подбаємо про те, щоб допомогти правильним харчуванням і турботою. Для порятунку від голоду маленьких птахів зробіть годівнички у себе на підвіконнях, це займає не більше 10 хвилин. Для допомоги лебедям, правильно оцінюючи ризики для власного життя, можна принести на водойми зерно. Такими простими діями ми зробимо набагато більше користі, замість того, щоб залякувати птахів і заважати їхній життєдіяльності.

Якщо на водоймах Запоріжжя ви знайшли травмованого лебедя, керівництво Запорізької дитячої залізниці регіональної філії «Придніпровська залізниця» готове взяти птаха на перетримку і забезпечити йому належні умови існування та необхідний догляд. Адреса та контактний телефон: м. Запоріжжя, вул. Привокзальна, 1, (061) 764-27-02.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 23 квітень, вівторок 2024
вчора, 22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок