Що таке єдиний рахунок для сплати податків і як він працює: роз'яснення

По матеріалам ЛІГА.Money
21.01.2021 · 13:19 · переглядів - 380

З використанням єдиного рахунку можна сплатити податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ, єдиний податок та податковий борг


З 1 січня 2021 року в Україні запроваджено єдиний рахунок для сплати податків. У Державній податковій службі роз'яснили, як сплачувати податки через такий рахунок.

 - Такий спосіб сплати податків є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів, – йдеться у повідомленні.

Що таке єдиний рахунок для сплати податків

Єдиний рахунок – це рахунок, який відкривається у Держказначействі та може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань або податкового боргу з податків та зборів, ЄСВ та інших платежів.

Зокрема, за допомогою єдиного рахунку можна сплатити податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату, а також податковий борг за цими податками.

Разом з тим, єдиний рахунок не може використовуватися для сплати грошових зобов'язань або податкового боргу з податку на додану вартість (ПДВ), акцизного збору з реалізації пального та спирту етилового, оскільки для їх сплати існують спеціальні системи електронного адміністрування.

Не може використовуватися єдиний рахунок також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Як перейти на єдиний рахунок

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати "Повідомлення про використання єдиного рахунку" (за формою J/F 1307001).

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Податкова також підготувала відеоінструкцію, де роз'яснюється, як перейти на єдиний рахунок.

У Державній податковій службі підкреслюють, що платники, які не подали повідомлення за формою J/F 1307001, продовжуватимуть сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні чи не бюджетні рахунки.

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

Скільки платників вже користуються єдиним рахунком

Станом на 20 січня до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, вже включено 1 007 платників податків. Через єдиний рахунок вже сплачено 2,9 млн грн податків.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок