Бердянська прокуратура підбила підсумки роботи у 2021 році

По матеріалам пресс-службы прокуратуры
17.01.2022 · 11:53 · переглядів - 1648

Про результати діяльності Бердянської окружної прокуратури на підпорядкованій території, у тому числі з питань запобігання та протидії корупції у 2021 році

Бердянська прокуратура підбила підсумки роботи у 2021 році

Бердянською окружною прокуратурою в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж    2021 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення ефективності прокурорської діяльності, реального усунення порушень законів, захисту інтересів громадян та держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.

Вжиті у минулому році заходи координаційного, управлінського та організаційного характеру сприяли підвищенню рівня узгодженості дій правоохоронців регіону щодо протидії злочинності та корупції та покращенню криміногенної ситуації в Бердянському районі.

Так, упродовж 2021 року на території Бердянського району у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року обліковано на 10% менше кримінальних правопорушень (3929 проти 4377).

Протягом 2021 року з 40 до 35 (-12,5%) зменшилась кількість особливо тяжких злочинів.

З 11 до 6  (-45,5%) зменшилась кількість вчинених умисних вбивств.

Зменшилась кількість фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 8 проти 6 в минулому році.

Протягом минулого року зменшилась кількість вчинених злочинів корисливої спрямованості з 1003 до 984. Зокрема, зменшилась кількість крадіжок з 741 до 719, розбоїв з 7 до 5, грабежів з 28 до 21.

Кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту зменшилась з 84 до 79 (-6%).

Проте протягом минулого року у 2 рази збільшилась кількість кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності з 10 до 20. У 3 рази збільшилась кількість кримінальних правопорушень проти безпеки виробництва з 2 до 6. На 50% збільшилась кількість кримінальних проваджень проти довкілля з 18 до 27.

Протягом 2021 року Бердянською окружною прокуратурою до суду для розгляду скеровано 550 обвинувальних акти за результатами досудового розслідування кримінальних проваджень вчинених у Бердянському районі. Загалом, протягом 2021 року в Бердянському районі виявлено 572 особи, які вчинили кримінальні правопорушення, з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років. З них: 400 – особи, які раніше вчиняли злочини, 96 – осіб, які вчиняли злочини у стані алкогольного сп’яніння, 61 злочин вчинено групою осіб, 23 неповнолітня особа вчинила кримінальні правопорушення.

Бердянською окружною прокуратурою упродовж 2021 року виявлено 31 адміністративне правопорушення пов’язане з корупцією, вчинених на території Бердянського району. Зібрані матеріали направлені до департаменту стратегічних розслідувань Запорізької області Національної поліції України для вирішення питання щодо складання протоколу про адміністративне правопорушення пов’язане з корупцією.

Працівниками Бердянської окружної прокуратури прийнято участь у розгляді 23 адміністративних проваджень пов’язаних з корупцією, за результатом розгляду 19 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності із накладенням стягнення у вигляді штрафу.

У порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до органів місцевого самоврядування та осіб, уповноважених на виконання функцій держави, внесено 1 подання щодо усунення причин та умов, що сприяли невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції». За результатом розгляду вказаного подання 1 посадову особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

У 2021 році Бердянською окружною прокуратурою пред’явлено 23 позови на суму 109,1 млн. грн., з них: 3 у земельній сфері щодо повернення земельної ділянки та стягнення доходу за користування земельними ділянками без правовстановлюючих документів; 16 бюджетній сфері на суму 843 тис. грн; 2 у сфері захисту навколишнього середовища на суму 201 тис. грн.; 1 у сфері державної та комунальної власності на суму 104,6 млн. грн.

Судами розглянуто та задоволено 10 позовів на суму 1,580 млн. грн., з них 8 позовів у бюджетній сфері на суму 458 тис. грн.; 2 у сфері охорони навколишнього середовища на суму 1, 122 млн. грн.

Реально виконано рішень судів на 164 376 тис. грн.. реально повернуто 77 га землі.

Задоволено 10 відомчих та судові скарги на незаконні дії державних виконавців.

За результатами проведених перевірок упродовж 2021 року з нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань внесено 38 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 20  посадових осіб.

13.09.2021 наказом Мінюсту України змінено рівень безпеки ДУ «Бердянська виправна колонія №77» з мінімального рівня безпеки з загальними умовами тримання (вперше засуджені чоловіки до реального позбавлення волі) до максимального рівня безпеки, які тримаються у звичайних жилих приміщеннях (чоловіки, яким довічне позбавлення волі замінено позбавленням волі на певний строк, чоловіки засуджені за умисні особливо тяжкі злочини, чоловіки які раніше двічі були засуджені до позбавлення волі за тяжкі та особливо тяжкі злочини).

22.09.2021 наказом Мінюсту України перейменовано ДУ «Бердянська виправна колонія №77» на ДУ «Приморська виправна колонія №145».

За результатами проведених перевірок упродовж 2021 року з нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань внесено 38 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 20  посадових осіб.

ДУ «Приморська виправна колонія (№145)» (колишня - ДУ «Бердянська виправна колонія №77») внесено 24 документи реагування, притягнуто 15 службових осіб.

На виявлені порушення в ізоляторі тимчасового тримання №4 ГУНП в Запорізькій області внесено 5 документів реагування.

Встановлено порушення в кімнатах для затриманих та внесено 1 документ реагування.

Забезпечено ефективне реагування на порушення вимог законодавства при виконанні адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту та при адміністративному доставленні та затриманні. За результатами перевірок внесено 5 документів реагування, 6 службових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Протягом 2021 року поновлено права 1 засудженого на дострокове звільнення та заміну невідбутої частини покарання більш м’яким.

У поточному році не було жодного випадку смертей серед засуджених в установі виконання покарань та осіб, взятих під варту у ізоляторі тимчасового тримання, а також не вчинено жодного кримінального правопорушення зазначеною категорією осіб у цих установах.

Крім того, у поточному році керівництвом окружної прокуратури щомісячно  здійснюється особистий прийом засуджених, (прийнято понад 30 засуджених), залучено фахівців територіальних медичних закладів для надання оцінки діяльності МСЧ установи та проведення медичного огляду засуджених та інших профільних спеціалістів.    

За ухилення від відбування покарання, не пов’язаного з позбавленням волі 2 особам скасовано звільнення від відбування покарання та відправлено до установ виконання покарань.

Протягом 2021 року до Бердянської окружної прокуратури надійшло 777 звернень громадян, з яких: 433 – вирішено по суті, 344 – направлено за належністю до інших відомств.

З вирішених по суті скарг 226 стосувались питань досудового розслідування, 3 з них задоволено, інші з різних питань.  У місцях несвободи надано 74 усних роз’яснення за зверненнями, з них особисто керівником окружної прокуратури – 23.

Крім того, упродовж 2021 року до Бердянської окружної прокуратури надійшло 2 запити на інформацію з питань організаційно-розпорядчої діяльності, з кадрових питань, які розглянуто та надано за ними інформацію.

За результатами діяльності Бердянської окружної прокуратури 62 рази проінформовано населення в  засобах масової інформації.

В цілому, в умовах законодавчих змін та процесу реформування, Бердянською окружною прокуратурою у поточному році усі зусилля спрямовуються на забезпечення ефективності прокурорської діяльності щодо зміцнення законності, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, виконання визначених законом завдань і функцій. 

Керівник
Бердянської окружної прокуратури                                  

Костянтин  ЯЙЛОВ

 




Останні новини Бердянська
сьогодні, 16 квітень, вівторок 2024
вчора, 15 квітень, понеділок 2024
13 квітень, субота 2024
12 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок