"Було дуже довго та важко, але ми це зробили". Переселенці з Бердянська відкрили кав’ярню у Франківську

По матеріалам suspilne
21.11.2022 · 09:39 · переглядів - 2127

Подружжя Яхяєвих в Івано-Франківську живе приблизно п'ять років. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до них переїхали друзі з окупованого Бердянська Запорізької області.


Разом вони відкрили кав’ярню у Франківську. Чому вирішили це зробити та як обрали приміщення, переселенці розповіли Суспільному.

"Стас приїхав сюди зі своєю дівчиною. Ми спілкувалися, підтримували зв’язок і так в голову просто ідея прийшла: "А чому б не відкрити? Ну от чому?" І тут якраз приміщення нам на очі потрапило, і ми подумали: "Супер", — каже Ірина Яхяєва.

Чоловік Ірини Станіслав — тричі переселенець. У 2014 році він переїхав із Донецька в Харків. Згодом з дружиною певний час жили у Бердянську. Станіслав розповідає, приміщення для облаштування кав'ярні в Івано-Франківську обрали через його історію.

кава

 

"Тут колись давно жили бабуся з дідусем. Під час ремонту прийшла жіночка та розповіла, що пам’ятає: коли вона була мала, тут ліжко стояло та піч. Потім прийшов внук цієї бабусі й дідуся і розповів, що вони тут жили. У них город був за стіною", — розповідає Станіслав Яхяєв.

Ініціатором створення закладу був Станіслав Пелих. Оскільки в Бердянську він шість років працював у власній кав’ярні. Чоловік каже, досвід допоміг йому з друзями відкрити заклад у Франківську.

кав'ярня

 

"Я більше по каві, інтер’єр, якісь ідеї. Ремонтую щось, кручу, щось знаходжу. А Стас має досвід роботи на кухні та у барі, в принципі, цим і займався. Аня більше по чаю. Іра у нас — бармен, займається розрахунками та бухгалтерією", — каже Станіслав Пелих.

Ремонт в кав’ярні робили власними силами.

"Все, що є в кав'ярні, — ідеї, плафони, рослини, розташування поличок – це все ми робили самі, придумували командою", — розповідає Анна.

Частина інтер’єру кав’ярні — це подарунки від гостей закладу.

"Самовар мені подарувала пані Ірина. Вона працює десь в санепідемстанції. Прийшла сюди й каже: "Знаєте, ви мені так підняли настрій. Тому я хочу вам подарувати самовар". Труби мені подарував хлопець. Його знайомі з Харкова розбирали школу, яка була розвалена. Каже, можемо тобі прислати ці труби, що хочеш, те й роби з ними", — каже Ірина Яхяєв.

Після перемоги власники планують працювати на два міста — Івано-Франківськ та Бердянськ.

кафе




Останні новини Бердянська
сьогодні, 18 квітень, четвер 2024
вчора, 17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок