Депутати «ЄС» вимагають відсторонити Олексія Бакая від посади голови Бердянскої РДА

Виктор Коваленко - Бердянськ 24
05.07.2021 · 16:06 · переглядів - 6091

Відповідне звернення до Президента України Володимира Зеленського винесуть на розгляд позачергової сесії, запланованої на п’ятницю дев’ятого липня. Причина – інцидент, що трапився під час святкування Дня Війського-морських сил Збройних сил України.

Депутати «ЄС» вимагають відсторонити Олексія Бакая від посади голови Бердянскої РДА

В заяві Бердянської районної організації партії «Європейська Солідарність» йдеться, що 4 липня в День Військово-Морських Сил Збройних Сил України вони стали свідками кричущих, на їх думку, антиукраїнських дій з боку голови Бердянської районної державної адміністрації Олексія Бакая.

«В своєму виступі перед особовим складом ЗСУ України і сотнями бердянців держслужбовець і фактично представник Президента в Бердянському районі Олексій Бакай закликав присутніх на офіційному заході умисно порушити пункт 4 частини першої статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і спілкуватись «мовою, на якій йому більше зручно», після чого перейшов на російську.

Далі мовою агресора Олексій Бакай назвав російсько-українську війну «не зовсім братськими, сусідськими діями», ігноруючи акт агресії, який визнав весь цивілізований світ, і від якого загинули тисячі громадян України, в тому числі 13 бердянців.

Cтоячи перед українськими військовими, які восьмий рік захищають українські кордони, які втрачають побратимів на полі бою, які постійно стикаються з провокаціями і відвертими нападами Росії на суші і в водах Чорного та Азовського морів, голова райдержадміністрації закликав українців докладати зусиль, щоб «слов’янські народи жили дружньо». В умовах безперервної російської агресії, анексії Криму та окупації Донбасу такі слова від керівника державної райадміністрації можна розцінювати як заклик до капітуляції.

Варто зауважити, що коли навесні 2014 року в Бердянську впроваджували проєкт «русская весна», тодішнім Бердянським міським головою був саме Олексій Бакай. Сім років потому посадовець продовжує підігрувати російським сценаристам – говорячи про нашу державу в своєму виступі 4 липня, Олексій Бакай використовував кремлівсько-пропагандистську тезу «на Украине».

На заході були присутні й інші представники виконавчої гілки влади – голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко та інші посадовці, але жоден з них не заявив про порушення закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та не перервав цей ганебний антиукраїнський виступ Олексія Бакая.

Бердянська районна організація партії «Європейська Солідарність» заявляє про неприпустимість проявів сепаратизму в Україні з боку представників Президента та порушення ними Законів України», – йдеться у зверненні.

Фракція «Європейська Солідарність» в Бердянській районній раді зареєструвала звернення від депутатів до Президента України з вимогами:

  • почати здійснення дисциплінарного провадження відносно голови Бердянської РДА Бакая О.А.
  • відсторонити голову Бердянської РДА Бакая О.А. від займаної посади, а у випадку доведення порушення законодавства звільнити Бакая О.А. з займаної посади.

«Вважаємо, що в часи, коли тисячі українців гинуть від російської агресії, антидержавні дії з боку представника влади в прифронтовому регіону свідчать не тільки про репутаційні втрати з боку команди Президента, але й несуть реальну загрозу територіальної цілісності України», – йдеться у зверненні.

Варто додати, що під час виступу Олексія Бакая на заході були присутні не тільки обласні чиновники, а також представники місцевої влади і депутати Бердянської міської ради. І вони також на місці не відреагували на вислови голови району.

Сам Олексій Бакай сьогодні на власній сторінці у Фейсбук прокоментував учорашній виступ і реакцію соцмереж:

Шановні мешканці Бердянського району!

Декілька слів про дискусію в соціальних мережах, спровоковану моїми опонентами, після святкування Дня Військово-морських сил Збройних сил України.

Моя позиція була і є принциповою! Незалежно від посад завжди виступав за єдність та неподільність України і для цього робив все від мене залежне! Державна мова – українська і, як державний службовець, розумію, що маю спілкуватись українською. До себе завжди ставлю високі вимоги, тому не міг собі дозволити «русизми» в офіційному привітанні. При цьому, вважаю, що в повсякденному житті ми можемо спілкуватись будь-якими мовами.

До критики з боку опонентів відношусь стримано і з розумінням. Особливо цікаво спостерігати за окремими політиками, які під патріотичними гаслами деструктивно впливають на соціально-економічний розвиток регіону! Не пригадую я цих опонентів-псевдопатріотів в 2014-му році під час будівництва укріплень на підступах до Бердянська – окопів і бліндажів, в яких я брав безпосередню участь.

На превеликий жаль, в політичному протистоянні та інформаційній війні, яка в Бердянську має багато спільного з постулатами російської пропагандистської машини, використовуються будь-які брудні прийоми. Тому, шановні друзі, закликаю вас з розумінням ставитись до спекуляцій на мовному питанні.

І щоб раз і назавжди закрити питання:

Державна мова – українська!

Крим, Донецьк і Луганськ – це Україна!, - написав Олексій Бакай.

Але, вочевидь, це ще не завершення історії. У п’ятницю на сесії райради буде гаряче.




Останні новини Бердянська
вчора, 15 квітень, понеділок 2024
13 квітень, субота 2024
12 квітень, п'ятниця 2024
11 квітень, четвер 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок