До уваги ОСББ! Детальна інформація про механізм зменшення нарахувань за опалення місць загального користування!

По матеріалам пресс-службы исполкома
21.12.2021 · 08:44 · переглядів - 4605

Розпорядженням в.о. міського голови створена робоча група з розробки механізму зміни коефіцієнту, що застосовується при розподілі обсягів спожитої теплової енергії у будівлі до площі опалювального приміщення у будинку. Сьогодні відбулося перше засідання цієї робочої групи за участю голів ОСББ, активістів та депутатів міської ради.

До уваги ОСББ! Детальна інформація про механізм зменшення нарахувань за опалення місць загального користування!

Згідно з чинним законодавством в України введені норми, які передбачають, що всі власники квартир, незалежно від того, чи є вони споживачами послуг тепломережі, сплачують послугу за опалення місць загального користування.

Згідно цих змін у законодавстві, БПТМ нарахувало мешканцям міста, які мають автономне опалення, оплату за найвищим передбаченим нормативом. Однак є механізм, при якому відсоток нарахувань за місця загального користування як тим мешканцям, що мають автономне, так і тим, що користуються централізованим опаленням, може бути знижений. Його можуть визначити самі співвласники будинку спільно з теплопостачальною організацією.

Варто зазначити, що в Методиці, якою користувалось Бердянське підприємство теплових мереж, розібратись було нелегко, навіть фахівцям – головам ОСББ, які працюють у сфері не перший рік. Однак, після детального обговорення, було визначено, які саме є складові нарахувань, та що і як можуть коригувати мешканці будинків, при тому щоб вартість послуг за теплопостачання для абонентів централізованого опалення не збільшувалась порівняно з минулим роком.

Зокрема, нарахування умовно можна поділити на три відносно рівні складові:

1/3 від суми у платіжці, що надійшла мешканцю з «автономкою», це складова, яку власники квартир з індивідуальним опаленням можуть самостійно прибрати або зменшити, це наявність та ізоляція стояків у квартирі:

  • Якщо стояки відсутні, то необхідно до БПТМ надати копію проєкту встановлення автономного опалення, в якому це зазначено, або довідку від ОСББ та ця складова буде виключена з нарахувань.
  • Якщо стояки є та вони утеплені, тобто ізольовані, то необхідно надати копію проєкту, або результати технічного обстеження енергоаудитором, і тоді ця складова буде зменшена.

Ще 1/3 – плата за місця загального користування. За умови наявності в під’їзді енергозберігаючих вікон, дверей, відсутності батарей тощо, можливе застосування понижувального коефіцієнту з 0,9 до 0,2. Та відповідно, зменшення цієї складової в 4-5 разів. Встановити понижувальний коефіцієнт можна лише шляхом проведення загальних зборів власників квартир та винесенням відповідного рішення. Члени робочої групи вже підготували зразок протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку щодо застосування понижувального коефіцієнту. Протоколи розроблено окремо для будинків різної поверховості. У протоколі загальних зборів необхідно обов’язково зазначити розмір понижувального коефіцієнту та початок його застосування з 01.11.2021 року. Тоді підприємство теплових мереж зробить перерахунок.

Також ще близько третини від загальної суми нарахувань - це складова за нарахування на функціонування внутрішньобудинкової системи — горище чи підвали, де проходять труби. Зменшення за цією складовою можливе лише після проведення енергетичного аудиту всього будинку. Як розповіли на засіданні, у Бердянську є два будинки, які провели енергоаудит. Члени комісії вирішили доручити управлінню ЖКГ зробити приблизний розрахунок по нарахуванням по цих будинках, щоб було розуміння, чи вигідно витрачати кошти на проведення таких енергетичних обстежень для зменшення нарахувань по цій третій складовій.

21.12.2021р. за результатами робочої групи управління житлово-комунального господарства для зручності оприлюднить зразки протоколів Загальних зборів та інформацію-графік прийому та обробки протоколів БПТМ.

Наступне засідання робочої групи заплановано провести у середу, 22 грудня.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок