Фіндіяльність комунальних підприємств стане більш контрольованою і прозорою?

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
18.08.2021 · 08:33 · переглядів - 2602

Діяльність комунальних підприємств і їх керівників пропонується регламентувати через фінансові плани. Відповідний проект рішення виноситься на чергову сесію міської ради.


На сьогодні фінансова діяльність комунальних підприємств визначається бізнес-плануванням. Відповідний документ затверджується виконавчим комітетом. Однак, відповідальності за невиконання положень бізнес-плану керівник КП не несе. Фінансова діяльність підприємства також має бути чітко регламентованою і зафіксованою у фінплані.

Господарський кодекс України напряму не зобов’язує затверджувати фінансові планові комунальним підприємствам. Однак в той же час частина 10 ст. 78 цього ж Кодексу зазначає, що: «Особливості господарської діяльності комунальних унітарних підприємств визначаються відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом». А частина 1 статті 75, регламентуючи діяльність держпідприємств прямо вказує на необхідність затвердження фінансового плану.

Доповідаючи на засіданні Дня депутата, начальник управління економіки Юлія Орлова наголосила, що Бердянськ ледь не єдине місто в Україні, в якому комунальні підприємства працюють за бізнес-планом. Також чиновник нагадала, що короткий проміжок часу в нашому місті була практика затвердження фінпланів. Їх запроваджували за Володимира Чепурного, в період роботи Ірини Плющій. Після звільнення профільного заступника з економіки, фінансові плани оперативно замінили на бізнес-плани.

Присутній на засіданні керівник КП «Зеленгосп» Григорій Горячов виступив категорично проти відновлення практики роботи комунальних підприємств за фінпланами. За словами директора це ускладнить фінансові операції підприємства і законодавство не зобов’язує органи місцевого самоврядування затверджувати фінансові плани КП.

Спротив одного з керівників КП можна легко пояснити проаналізувавши Порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансових планів комунальних підприємств, який виноситься на чергову сесію. Так, стаття 15 відповідного Положення передбачає: Керівник комунального підприємства несе відповідальність за достовірність та обґрунтованість фінансового плану та своєчасним внесенням змін до них згідно з чинним законодавством, статутом підприємства та контрактом найму. За несвоєчасне подання на розгляд, погодження, затвердження річного фінансового плану та звіту про його виконання, проведення видатків не передбачених затвердженим фінансовим планом, посадові особи підприємства несуть дисциплінарну відповідальність в установленому порядку.

Враховуючи, що дане питання розглядали на 10-й годині засідання Дня депутата, депутатів в залі залишались одиниці, тому відношення депутатського корпусу до даного проекту рішення, поки що не зрозуміло. Присутні в залі обранці і в тому числі секретар міської ради зауважень не висловлювали.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 23 квітень, вівторок 2024
вчора, 22 квітень, понеділок 2024
19 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок