Кримінального авторитета, що захопив в Бердянську супермаркети, аптеки та інший бізнес, викрило СБУ

По матеріалам СБУ
05.08.2023 · 12:12 · переглядів - 181289

Контррозвідники Служби безпеки України провели спецоперацію з викриття та ліквідації агентурної мережі фсб на Запоріжжі. Резидентом ворожої спецслужби виявився відомий кримінальний авторитет

Кримінального авторитета, що захопив в Бердянську супермаркети, аптеки та інший бізнес, викрило СБУ

Співробітники спецслужби встановили, що резидентом фсб обрало мешканця Донеччини, який з початком окупації Бердянського району переїхав до міста та створив мережу з майже 10 інформаторів. Вони збирали дані, щодо сил та засобів ЗСУ залучених до виконання бойових завдань на Донецькому та Запорізькому напрямках. Всі інформатори є місцевими жителями, які підтримували збройну агресію рф проти України.

За завданням кураторів, зловмисники намагалися виявити місця розташування складів з боєприпасами, систем ППО, можливі бойові позиції артилерії та РСЗВ, задіяних у контрнаступі. Зібрану інформацію вони передавали своєму резиденту, який надсилав дані представнику  фсб.За даними слідства, резидентом фсб є син донецького кримінального авторитета «Ливера», ватажка ОЗУ «Октябрьские», який представляє «інтереси» батька на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Донецької областей.

У поле зору російської спецслужби він потрапив, ще у 2014 році, оскільки входив до близького оточення ватажків терористичної організації «днр». Після 24 лютого 2022 року він, за завданням своїх кураторів, переїхав до Бердянська  для виконання поставлених росіянами завдань.  Він також координує пошук інформації стосовно колишніх співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців, які приймали участь у проведенні АТО/ООС для передачі даних представникам фсб.  Зловмисник збирає установчі дані «підозрілих» для окупантів мешканців Бердянська, ініціативно надає інформацію щодо проукраїнських настроїв громадян.

Особливо загарбників цікавлять учасники українського підпілля та руху спротиву «Жовті стрічки». Після тимчасової окупації Бердянська куратори з фсб «щиро» віддячили резиденту. Вони допомогли йому захопити низку комерційних структур. зокрема мережі супермаркетів АТБ, Сільпо, аптеки «АНЦ» та гуртовий склад алкогольної продукції.У липні минулого року співробітники СБУ затримали одного з учасників агентурної мережі при спробі так званої «евакуації» з Донеччини до Бердянська.

У інформатора було виявлено носій інформації з базами даних щодо розміщення особового складу, позицій, техніки Сил оборони України в Донецькій області, які задіяні й на Запорізькому напрямку. Загальним обсяг інформації становить приблизно 300 Гб.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу  України (поширення інформації про розташування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, яка не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного стану).

Наразі спецслужба встановила особи всіх учасників агентурної мережі, резидент переховується на тимчасово окупованій території, але співробітники СБУ проводять комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Заходи із викриття зловмисника проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 квітень, понеділок 2024
27 квітень, субота 2024
26 квітень, п'ятниця 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок