Місяць без гривні та постійні вибухи. Що розповідають у Бердянську про життя в окупації?

По матеріалам Радіо Свобода
13.02.2023 · 09:17 · переглядів - 6809

Чи ще використовують гривні жителі Бердянська? Які ціни на товари в магазинах окупованого міста? Чи справді ЗСУ б’ють по тилу окупантів? Про це та інше журналісти проєкту Радіо Свобода «Новин Приазов’я» дізнавалися у місцевих жителів, які просять не називати їхніх імен та прізвищ з міркувань безпеки.

Місяць без гривні та постійні вибухи. Що розповідають у Бердянську про життя в окупації?

Міняють рублі на гривню та пересилають ЗСУ – бердянці

З 1 січня 2023 року окупаційна влада заборонила обіг гривні на захоплених територіях. Востаннє тут міняли гривню за курсом 1 до 1,25. Попри заборону, гривню все ж можна продати та купити на «чорному ринку», а також зняти готівку з картки, обережно діляться жителі Бердянська. Курс у так званих «мінял» становить 1 до 1,65. Проте розрахуватися українською валютою в місті неможливо. Бердянці кажуть, що гривню не приймають ані в магазинах, ані в громадському транспорті.

«Вони (окупанти – ред.) запровадили штраф 5000 рублів, якщо хтось буде приймати у магазині або маршрутці гривню. Тобто без залякування не обійшлося. Спочатку було багато сварок, люди вимагали, щоб у них приймали оплату гривнями. Але продавці, водії бояться штрафів», – зазначила одна зі співрозмовниць.

Ціни в магазинах Бердянська в рублях, лютий 2023 рік

Окупанти пропонували бердянцям здавати гривню до їхніх банків та обмінювати на рублі за встановленим курсом. Зараз обіг рублів у місті відбувається переважно за рахунок російських соціальних виплат.

«Пенсіонери у банку або на пошті отримують пенсію у розмірі 10 тисяч рублів. Мами отримують дитячі виплати по 4 тисячі рублів. Також знімають виплати від України та міняють на рублі у «мінял». У більшій кількості отримують (виплати в рублях – ред.) усі, кому належить. Адже треба виживати. Ціни в чотири рази вищі, ніж до війни. Людям, які залишилися без роботи, допомагають батьки-пенсіонери, які отримують ці гроші (від окупаційної влади – ред.). І таке практикується», – розповів один з бердянців.

Також місцеві кажуть, що деякі жителі, які отримують російські виплати, міняють готівку в рублях на безготівкову гривню та пересилають на допомогу ЗСУ.

Бердянці жаліються, що виживати в місті стає все складніше як морально, так і матеріально.

«Ціни космічні, асортимент товарів – як у селі, що далеко від міста. Товар дивний, крем без обгортки та назв. Хтозна-що купуєш, ніби «кота в мішку». Якісь невідомі фірми, боїмося їх купляти. Сардельки без смаку», – поділилася ще одна жителька міста.

Що відомо про вибухи?

Бердянський порт, березень 2022 року

Все частіше у Бердянську повідомляють про гучні звуки, схожі на «прильоти». Так, 8 лютого низка телеграм-каналів, а також Бердянська військова адміністрація повідомили про вибухи в центрі міста. Імовірно, спрацювало російське ППО, а бердянці запевняли, що бачили пожежу на полігоні в селі Новопетрівка.

«Російські окупанти казали, нібито це літак переходив звуковий бар’єр. Але ми в курсі, що при цьому трапляється «хлопок», а це був вибух. Правди ми так і не дізналися. На полігоні частенько – до 20 разів, буває, щось вибухає... Звісно, признати, що ЗСУ їх підсмажило, їм незручно щонайменше. То ж вони або відмовчуються, або кажуть, що це вони самі щось підривають, або навчання, або ще якісь побрехеньки», – стверджує один зі співрозмовників.

У Бердянську так само багато як військових, так і їхніх сімей, кажуть місцеві.

«Вони бовтаються у цивільному зі своїми жінками по магазинах, їх видно і чутно. Взагалі їх дуже багато у місті. Дагестанців і чеченців багато. У військовій формі вони скрізь з автоматами. У центрі багато курсують, стоять та придивляються до людей», – розповідають жителі.

Попри майже рік окупації, українці, що залишаються в місті, вірять, що ЗСУ їх визволять. Але говорити про це бояться.

«Чому бояться говорити? Бо можуть «злити» тебе та поїдеш «на підвал» за такі розмови. Важко довіряти навіть сусідам. Розмови ці ведуться пошепки на кухні. Але я чула навіть під банком від пенсіонерки: «От прийдуть наші та цей безлад закінчиться»», – поділилася бердянка.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини півдня України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.




Останні новини Бердянська
вчора, 17 квітень, середа 2024
16 квітень, вівторок 2024
15 квітень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок