"Підривника" бердянських шкіл затримано

По матеріалам СБУ
23.12.2021 · 12:21 · переглядів - 13184

СБУ спільно з Нацполіцією викрила «анонімного терориста», який у змові з російським хакером «замінував» шкільні заклади у Бердянську

"Підривника" бердянських шкіл затримано

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією встановила «анонімного терориста», який одночасно «замінував» у Бердянську декілька учбових закладів. На цьому зловмисник хотів заробити гроші.

За інформацією СБУ, правопорушник скористався «послугами» знайомого хакера з РФ щоб ввести в оману правоохоронців для надсилання анонімних повідомлень на офіційні електронні адреси «замінованих» закладів.

Як встановило слідство, на електронні адреси адміністрацій навчальних закладів одночасно, надійшли повідомлення однакового змісту про замінування. «Мінувальник» вимагав сплатити йому 100 тис. гривень в обмін на невчинення вибухів. У разі спроби евакуювати учнів чи за умови звернення в поліцію погрожував підірвати будівлі.

За результатами обстеження приміщень закладів та прилеглих територій на предмет виявлення вибухових речовин, правоохоронці встановили, що повідомлення про замінування хибне.

Співробітники СБУ спільно з Нацполіцією встановили, що ідея розсилки повідомлень про псевдозамінування належить учню старших класів однієї із «замінованих» шкіл.

У Нацполіції повідомляють, що в ході досудового розслідування було встановлено, що 15-річний підліток, через нерозділене кохання, намагався помститися своєму супернику. Для цього він скористався послугами свого віртуального друга, хакера з РФ. Саме він надсилав листи з погрозами від імені суперника на офіційні електронні адреси закладів.

За фактом неправдивого повідомлення про замінування навчальних закладів зареєстровано кримінальне провадження за ст.259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу України.

Наразі вирішується питання щодо притягнення підлітка або його батьків до відповідальності відповідно до чинного законодавства України.

Перевіряється факт причетності громадянина РФ до скоєння вказаного злочину та інших аналогічних злочинів на території України.

Заходи із викриття протиправної діяльності проводило УСБУ у Запорізькій області спільно з Головним Управлінням Нацполіції в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок