Поки російські окупаційні війська посилюють перекидання сил у напрямку Бердянська, військові експерти дають свої прогнози щодо його звільнення

Бердянськ 24
13.11.2022 · 09:27 · переглядів - 6197

У захоплених загарбниками Маріуполі та Маріупольському районі фіксують перекидання військової техніки рф та великої кількості мобілізованих у напрямку Бердянська.

Поки російські окупаційні війська посилюють перекидання сил у напрямку Бердянська, військові експерти дають свої прогнози щодо його звільнення

Про це у Телеграмі повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко й опублікував відео, передає Укрінформ.

"Фіксуємо рух сил окупантів у Маріуполі та Маріупольському районі. Військова техніка, зокрема важка та системи ППО ("Бук"), та мобілізовані у великій кількості сьогодні перекидаються в напрямку Бердянська. Через великий трафік (коридор у Крим по суходолу, на ділянці Маріуполь-Мангуш) військові автівки та тягачі рухаються спочатку по трасі Маріуполь-Нікольське, потім Нікольське-Мангуш, об’їзна дорога Мангуш - напрям Бердянськ", - написав Андрющенко.

За його словами, після "Херсонського падіння" російської армії за Дніпро, Маріуполь перетворено на "перехрестя ротацій окупантів".

Раніше Андрющенко заявив, що після визволення Херсона Маріуполь перетворюється на головний військово-логістичний хаб та тилову базу загарбників.

В той же час відомі військові експерти поділилися своїми прогнозами щодо строків та перспектив звільнення півдня України

Так екскомандувач американськими військами у Європі Бен Ходжес заявив, що вже у січні ЗСУ деокупують Мелітополь та Маріуполь.

Генерал Ходжес

Про це Ходжес написав на своїй сторінці у twitter.

"HIMARS скоро буде стріляти з Херсона. Підступи до Криму в радіусі. Це погіршить російську оборону, тому "ліве крило" контрнаступу займе Маріуполь і Мелітополь до січня. Потім починається вирішальний етап кампанії... звільнення Криму", - вважає екскомандувач американськими військами у Європі Бен Ходжес.

В свою чергу український військовий експерт Павло Нарожний у своєму інтерв'ю 24 каналу розповів за яких умов на його думку деокупують Бердянськ. Він зазначив, що окупанти вийшли з Херсона з величезними втратами.

Експерт розповів, що окупанти дуже виснажені перебуванням у Херсоні й потребують відновлення боєздатності. Це означає, що якісь батальйони переформують, якісь розформують. На це потрібен час.

Нарожний

"Моя оцінка – мінімум 2 тижні або місяць, щоб вони стали боєздатними. Угруповання, яке відступило з правого берега, піде кудись на підсилення. Думаю, що окупантів кинуть на Бахмут та Мелітополь. Там, де є ймовірний наступ ЗСУ", – зазначив Нарожний.

За його словами в американських виданнях вважають, що ЗСУ наступатимуть у бік Мелітополя, щоб розрізати угруповання окупантів навпіл і роз'єднати південний та східний фронти. Як зазначив Нарожний, окупанти мають логістичні шляхи через Крим, Донецьк та Мелітополь. Там є залізна дорога та автомобільні шляхи.

"Ворог може постачати підмогу через Бердянськ морем, але звідти залізна дорога також йде до Мелітополя. Якщо деокупують це місто, то наступним кроком буде звільнення Бердянська. Все групування, яке залишилося біля Раденська та Олешок, буде під постійними обстрілами HIMARS", – додав експерт.

Потрібно відрізати окупантам постачання допомоги

Про це для 24 каналу розповів військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник запасу Роман Світан.

Свитан

За його словами, біля Херсона навряд перекинуть війська, оскільки рух від міста в бік Криму недоцільний. Наразі повністю не зруйнований Кримський міст і не перерізана магістраль, що з'єднує росію з лівобережною Херсонщиною.

"Найімовірнішим напрямком форсування Дніпра є район Каховки та Енергодара, щоб деокупувати Запорізьку АЕС. Реальний наступ українських військ може бути по всій лінії Запоріжжя з метою вийти на узбережжя Азовського моря, щоб повністю перекрити сухопутний коридор", – розповів Світан.

Він зазначив, що це може бути наступ з-під Вугледара або вихід з Гуляйполя на Бердянськ. На думку експерта, основний напрямок, який готовий кілька місяців – це Оріхів та Василівка, Токмак та Мелітополь.

"Будь-який з цих напрямків перспективний, бо може відрізати угруповання росіян від постачання оснащення з материкової росії", – додав Світан.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 28 березень, четвер 2024
вчора, 27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок