Поп-арт проти окупації: подарунок подрузі переріс в підтримку України

По матеріалам PrimorkaCity
28.12.2022 · 20:00 · переглядів - 834

Команда молодих людей створює надихаючі плакати «Бердянськ – це Україна» та збирає кошти для наших військових

Поп-арт проти окупації: подарунок подрузі переріс в підтримку України

Сьогодні тисячі бердянців вимушено залишили дім, але де б ми не були, в якому куточку країни, чи навіть світу, не забуваємо про рідний Бердянськ. Місцеві розповідають за кордоном про курортне місто на березі Азовського моря, постять фото пам’ятника бичку-годувальнику, знайомлять людей з нашими традиціями та культурою. А дехто висловлює свою думку через плакати з тематичними малюнками, які прикрашають міста нашої країни.

Історія одного постеру

Яскраві плакати з гаслом «Бердянськ – це Україна» та малюнками найвідоміших пам’ятників курортного міста можна зустріти на вулицях українських міст і навіть за кордоном. Починалося все з подарунка на день народження подрузі, яка перебувала в окупації. Зараз же за допомогою плакатів молодь збирає кошти для потреб військових на Запорізькому напрямку.

Олег Левій родом з Хмельниччини. До Бердянська приїжджав лише одного разу, але з теплом згадує Азовське море, лимани та гарні краєвиди, які побачив у мікрорайоні Макорти. Через рік після його приїзду Бердянськ, як і частина Запорізької області, опинилися в окупації. Одногрупниця та близька подруга Олега перебувала на той час в місті. Вона активно висловлювала проукраїнську позицію та постійно виходила на мітинги. Під час акцій, дівчина робила фото на плівку, які потім завантажувала їх на диск.

Одне з них друзі і взяли за основу при створенні плакатів – фото з альтанкою на Приморській площі, яку оточують жовто-блакитні прапори. Окрім нього на плакат потрапили - пам’ятник Борцям за свободу, бичок, соняшник, кукурудза та знищений ворожий танк.

Фото з проукраїнського мітингу в Бердянську, яке дизайнери взяли за основу при створенні плакатів

Постери розлетілись по Україні та світом

Над створенням подарунка Соні працювали двоє одногрупників - Олег та Христина, які хотіли порадувати свою подругу в окупації. Вони таким чином хотіли висловити підтримку не тільки їй, а і її рідному місту.

Христина, яка працювала над ілюстрацією, сама родом з Бердянська, тому для неї створення плаката було не менш важливим, ніж для іменинниці. Окрім фото з мітингу, дівчина взяла за основу відомі пам'ятники та символи, з якими у місцевих мешканців та гостей міста асоціюється Бердянськ. Наприклад, на Приморській площі є пам’ятник бичку-годувальнику. У кожного бердянця є фото з цим монументом, та і відпочивальники влітку шикуються у чергу, щоб зробити фото на згадку.

Так само із зображенням “Незламний Запорізький край”. Ілюстраторка намалювала символи цих міст. У Мелітополі - це черешня. Приморськ - то море та вітряки. А Енергодар відомий всьому світу своєю атомною станцією.

Плакати на підтримку тимчасово окупованого Бердянська розміщені у Львові, Києві, Запоріжжі, Рава-Руській, а також у Болгарії та Польщі.

Здається, що міста для розміщення обрані таким чином не випадково. Але Олег з Христиною просто написали всім своїм друзям, яких війна розкидала по різних куточках країни та світу. Вони просили їх надрукувати постери кожен у своєму місті. Хлопці та дівчата з цих населених пунктів радо відгукнулися на прохання. А у кого не було можливості надрукувати плакат, малював від руки, щоб пізніше прикрасити багатолюдні місця та нагадати людям, що “Бердянськ - це Україна!”.

Результат своєї роботи друзі опублікували у соціальних мережах, де плакати набули широкої популярності. Іменинниця також відреагувала і сказала, що це найкращий подарунок на день народження. На жаль, вона і досі перебуває в окупації.

Люди почали писати в коментарях, що хотіли б придбати їх для себе. Тому дизайнери вирішили розвинути цю ідею та ще й зробити свій внесок у звільнення тимчасово окупованих територій.

Плакати на підтримку окупованих міст в Запоріжжі

Кошти за перший тираж пішли на позашляховики для військових

Перший тираж постерів «Бердянськ – це Україна» молодь розпродала за п’ять днів, тим самим наблизивши звільнення окупованих міст. Їх придбали як мешканці Бердянська, так і небайдужі люди, які висловили бажання підтримати військових.

Спочатку хотіли збирати гроші для Бердянського батальйону ТрО і направити їх волонтерам у благодійний фонд «Шо ти, Дядя?». Масштабна ціль зборів становила 350 тисяч грн. За них планували придбати два позашляховики та бус для військовослужбовців.

 - Багато людей висловили бажання придбати такі плакати. Ми подумали, що було б класно розвинути цю ідею і зробити її більш значущою. Саме тому вирішили продавати плакати, а виручені гроші відправляли волонтерам – створили Банку, куди люди могли донатити кошти. Разом з благодійними донатами ми назбирали приблизно 100 тисяч грн, – додає Олег.

Менш ніж за тиждень, організатори акції продали 27 плакатів. Ціна одного – 265 грн, з них 65 грн – вартість друку, 200 грн – відправлялись на благодійність.

Постер «Незламний Запорізькій край»

Наступний збір організували для 9-го полку Нацгвардії України, який веде бойові дії на Запорізькому напрямку. На цей раз постер під назвою «Незламний Запорізькій край» присвятили всій області, включаючи Мелітополь, Енергодар, Василівку та інші окуповані міста Запоріжчини. Дизайнери згадали також міста, які продовжують супротив і потерпають від постійних обстрілів.

Замовити плакати можна в Instagram. Треба написати в приватні повідомлення Олегу за посиланням або Христині сюди




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок