Профілактика отруєння бджіл

По матеріалам Держпродспоживслужби
24.03.2021 · 10:04 · переглядів - 1363

В період весняно-літніх польових робіт для боротьби зі шкідниками у сільському господарстві, бур'янами, гризунами і хворобами рослин аграрії використовують пестициди та агрохімікати.

Профілактика отруєння бджіл

Але, на жаль, поряд з корисною дією вони можуть становити небезпеку для навколишнього середовища, людини та бджіл, тому вкрай важливим та необхідним є дотримання встановлених вимог при застосуванні пестицидів і агрохімікатів в ці періоди.

З ініціативи українських бджолярів створено інтерактивну систему моніторингу, в якій аграрії мають змогу вказувати: де, коли і чим буде проведена обробка полів засобами захисту рослин. Цей безкоштовний ресурс допоможе пасічникам оперативно отримувати інформацію про обробку полів пестицидами, щоб вжити заходів і уникнути контактів бджіл з отруйними речовинами. З більш детальною інформацією можна ознайомитись тут - www.grand.expert.

В умовах широкого застосування хімічних препаратів в агропромисловому комплексі все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих же культур. Масова загибель бджіл може призвести до зникнення багатьох видів рослин, у тому числі сільськогосподарських, оскільки майже 80% з них запилюють медоносні бджоли.

Узгодження з територіальними громадами (оповіщення) часу, періодичність оброблення сільськогосподарських культур та земель пестицидами і агрохімікатами, дотримання прозорої ізоляції з населеними пунктами, не перевищення норм внесення засобів захисту рослин та суворе дотримання правил техніки безпеки при роботі з ними забезпечить уникнення можливого негативного впливу пестицидів на людину, бджіл і навколишнє середовище.

Для запобігання випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися правил, що встановлені законодавством України.

Дотримання правил та вияв взаємоповаги один до одного – є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників. Така взаємодія забезпечить не лише відсутність судових тяжб щодо відшкодування завданої шкоди, а й буде корисним обом сторонам: пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур, а пересічним мешканцям – якісну продукцію.

Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно з ст. 37 Закону України “Про бджільництво”, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Також, згідно наказу  Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 року «Про деякі питання у сфері бджільництва» фізичні особи та суб’єкти  господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про  заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин за три доби до запланованого їх застосування.

Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або в засобах масової інформації місцевого рівня або оголошення завчасного повідомлення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.

 

Провідний спеціаліст відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Бердянського
міського управління Головного
управління Держпродспоживслужби в
Запорізькій області

Лариса ГАШИЦЬКА




Останні новини Бердянська
вчора, 19 квітень, п'ятниця 2024
18 квітень, четвер 2024
17 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок