Прокуратура розповіла про результати роботи за перше півріччя 2021

По матеріалам пресс-службы прокуратуры
12.07.2021 · 10:40 · переглядів - 1374

Бердянською окружною прокуратурою надається інформація про стан законності на підпорядкованій території, у тому числі з питань запобігання та протидії корупції

Прокуратура розповіла про результати роботи за перше півріччя 2021

Бердянською окружною прокуратурою в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж 2021 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення ефективності прокурорської діяльності, реального усунення порушень законів, захисту інтересів громадян та держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.

Так, 14.04.2021 Бердянською окружною прокуратурою підготовлено та проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів, на якій розглянуто питання стану протидії злочинності та корупції.

Координаційну нараду проведено за участі керівників правоохоронних органів Бердянського району та представників органів влади та місцевого самоврядування (Бердянський міський голова, голова Бердянської районної державної адміністрації).

За результатами проведеної координаційної наради винесено відповідну постанову, якою заплановано ряд заходів (з конкретними строками виконання, остаточний строк виконання – до 05.09.2021), направлених на підвищення дієвості профілактичних заходів та забезпечення високого рівня взаємодії з метою ефективності протидії злочинності, у тому числі організованим її формам та з ознаками корупції, розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів, виявлення, припинення та належне розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямках.

Як наслідок, вжиті у поточному році заходи координаційного,  управлінського та організаційного характеру сприяли підвищенню рівня узгодженості дій правоохоронців регіону щодо протидії злочинності та корупції та покращенню криміногенної ситуації в Бердянському районі.

Так, упродовж 2021 року на території Бердянського району обліковано на 10% менше кримінальних правопорушень (253 проти 277).

Протягом 2021 року з 7 до 8 (+11%) збільшилась кількість особливо тяжких злочинів.

З 4 до 2  (-50%) зменшилась кількість вчинених умисних вбивств.

Зменшилась кількість фактів спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 3 проти 5 в минулому році.

Протягом поточного року зменшилась кількість вчинених злочинів корисливої спрямованості з 926 до 872. Зокрема, зменшилась кількість крадіжок 645 до 605, розбоїв з 5 до 3. 

Кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту зменшилась з 51 до 45 (-11%).

Протягом 2021 року Бердянською окружною прокуратурою з обвинувальними актами до суду для розгляду скеровано 219 кримінальних проваджень вчинених у Бердянському районі. Загалом, протягом 2021 року в Бердянському районі виявлено 263 особи, які вчинили кримінальні правопорушення, з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років. З них: 102 – особи, які раніше вчиняли злочини, 48 – осіб, які вчиняли злочини у стані алкогольного сп’яніння, 21 злочин вчинено групою осіб.

Загалом, протягом 2021 року, на піднаглядній Бердянській окружній прокуратурі території, 13 неповнолітніх осіб вчинили кримінальні правопорушення, з урахуванням кримінальних правопорушень минулих років.

Крім того, переорієнтування пріоритетів у роботі окружної прокуратури,  вжиті координаційні та наглядові заходи щодо протидії та забезпечення ефективного досудового розслідування корупційних кримінальних правопорушень також дали свої результати.

Зокрема, у поточному році з питань протидії корупції до суду вже скеровано 10 обвинувальних актів, з яких 2 - за ч. 3 ст. 368 КК України.

Також, Бердянською окружною прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях у бюджетній сфері. Протягом І півріччі 2021 року до суду скеровано 5 кримінальних проваджень за ст.ст.366, 191 КК України. Так, вчиненими службовими особами кримінальними правопорушеннями державі завдано шкоди майже на 1 мільйон гривень.  

Бердянською окружною прокуратурою упродовж 6 місяців 2021 року виявлено 10 адміністративних правопорушень пов’язаних з корупцією, вчинених на території Бердянського району. Зібрані матеріали направлені до департаменту стратегічних розслідувань Запорізької області Національної поліції України для вирішення питання щодо складання протоколу про адміністративне правопорушення пов’язане з корупцією.

Працівниками Бердянської окружної прокуратури прийнято участь у розгляді 15 адміністративних проваджень пов’язаних з корупцією, за результатом розгляду 10 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності із накладенням стягнення у вигляді штрафу.

У порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до органів місцевого самоврядування та осіб, уповноважених на виконання функцій держави, внесено 1 подання щодо усунення причин та умов, що сприяли невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції». За результатом розгляду вказаного подання 1 посадову особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

У 2021 року Бердянською окружною прокуратурою на захист інтересів держави по Бердянському району заявлено 5 позовів на суму 104,9 млн. грн. З них 1 позов про повернення земельної ділянки історико-культурної призначення на суму 104,6 млн. грн. та 4 позов щодо стягнення з автоперевізників шкоди, завданої внаслідок перевезення вантажу з перевищенням встановлених нормативів на суму 200, 7 тис. грн. Вказані позови перебувають на розгляді в судах.

Упродовж 2021 року Бердянською окружною прокуратурою за позовами, заявами прокурора в порядку цивільного та господарського судочинства, виконані судові рішення на суму 161 млн. грн.

У порядку відомчого контролю до відділів державної виконавчої служби Бердянського району подано 4 скарги на дії та бездіяльність посадових осіб виконавчих служб, які наразі задоволено.

За результатами проведених перевірок упродовж 2021 року з нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань – внесено 29 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 14  посадових осіб.

ДУ «Бердянська виправна колонія №77» внесено 13 документів реагування притягнуто службових осіб 11.

На виявлені порушення в ізоляторі тимчасового тримання внесено 2 документи реагування.

Встановлено порушення в кімнатах для затриманих та внесено 1 документ реагування.

Забезпечено ефективне реагування на порушення вимог законодавства при виконанні адміністративних стягнень у виді адміністративного арешту. За результатами розгляду внесено 2 документи реагування.

Протягом 2021 року поновлено права 1 засудженого на дострокове звільнення та заміну невідбутої частини покарання більш м’яким.

У поточному році жодного випадку смертей серед засуджених, не допущено травми серед засудженим з необережності а також  жодного злочину в установі виконання покарань.

Крім того в поточному році керівництвом прокуратури щомісячно  здійснюється особистий прийом засуджених, (прийнято понад 30 засуджених), залучено фахівців територіальних медичних закладів для надання оцінки діяльності МСЧ установи та проведення медичного огляду засуджених.   

За ухилення від відбування покарання, не пов’язаного з позбавленням волі 2 особам скасовано звільнення від відбування покарання та відправлено до установ виконання покарань.

Протягом 2021 року до Бердянської окружної прокуратури надійшло 241 звернення громадян, з яких: 110 – вирішено по суті, 131 – направлено за належністю до інших відомств.

З вирішених по суті скарг 58 стосувались питань досудового розслідування, 1 з них задоволено, інші з різних питань.

Крім того, упродовж 2021 року до Бердянської окружної прокуратури надійшов 1 запит на інформацію з питань організаційно-розпорядчої діяльності, який розглянуто та надано за ним інформацію.

За результатами діяльності Бердянської окружної прокуратури 20 разів проінформовано населення в  засобах масової інформації.

В цілому, в умовах законодавчих змін та процесу реформування, Бердянською окружною прокуратурою у поточному році усі зусилля спрямовуються на забезпечення ефективності прокурорської діяльності щодо зміцнення законності, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, виконання визначених законом завдань і функцій.

 

Керівник
Бердянської окружної прокуратури                     

Костянтин Яйлов




Останні новини Бердянська
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024
23 квітень, вівторок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок