Які штрафи дають за неявку за повісткою?

Бердянськ 24
28.10.2022 · 10:24 · переглядів - 1638

За переховування після отримання повістки в Україні передбачено кілька видів покарання, проте чи дійсно всім ухилянтам тепер будуть присуджувати строк?

Які штрафи дають за неявку за повісткою?

Покарання ухилянтам будуть обирати в залежності від виду повістки, яку вони проігнорували. В залежності від цього може бути адміністративна або кримінальна відповідальність.⠀

Загалом існує декілька видів повісток.

  • Перший – на проходження строкової військової служби. Їх зараз не видають.
  • Є повістки на уточнення даних. Якщо її вручили, і особа не з’явилась, за це передбачена адміністративна відповідальність.
  • Є повістка на проходження військово-лікарської комісії. Тут теж передбачена адміністративна відповідальність.

Максимальний штраф за адміністративне правопорушення складає 8500 грн. Його можуть призначити у випадку повторного правопорушення, зокрема для посадових осіб на підприємствах.⠀

Наприклад, якщо керівник не передав повістку працівнику. Адже, якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, то залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство.

Кримінальна відповідальність наступає для осіб, яких за висновком військово-лікарської комісії визнано придатними, і які отримали мобілізаційне розпорядження. Тоді за неявку передбачена кримінальна відповідальність, максимальний термін – до 5 років позбавлення волі.⠀

Проте в судовій практиці є випадки, коли людей намагалися притягнути до кримінальної відповідальності вже навіть за повістку про уточнення даних.

Якщо особі двічі вручили повістку на уточнення даних, вона не явилась, і її двічі притягнули до адмінвідповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатись притягнути до кримінальної відповідальності.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 26 квітень, п'ятниця 2024
вчора, 25 квітень, четвер 2024
24 квітень, середа 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок