Круглий стіл в БДПУ за підтримки канадців

Євген Гнибіда - Бердянськ 24
09.09.2017 · 17:46 · переглядів - 1493

На базі БДПУ, за ініціативи Науково-дослідного інституту Історичної урбаністики, відбувся круглий стіл “Українсько-російське пограниччя: можливості вивчення колективних ідентичностей Донбасу в умовах гібридної війни методами усної історії” за підтримки Програми Ковальських Канадського інституту українських студій.

Круглий стіл в БДПУ за підтримки канадців

До підготовки та проведення круглого столу були залучені історики, соціологи, психологи з провідних наукових інституцій України, Білорусі та країн Західної Європи.

Круглий стіл в Бердянську — став першим кроком до запровадження повномасштабного наукового дослідження колективних ідентичностей Донбасу. Колективні ідентичності — це визначення певного виду світогляду мешканців Донбасу. Тобто, ким себе відчувають і як характеризують себе мешканці Донецької та Луганської областей — за національною ознакою (українець, росіянин, окремим народом Донбасу), релігійної, соціальної (шахтар, металург) та ін. Визначення цих ідентичностей відбуватиметься шляхом проведення інтерв'ю. Успішність збору інформації методом інтерв'юрування залежить від чіткості сформульованих запитань. Планується, що збір інтерв'ю проводитиметься як серед вимушених переселенців, так і серед мешканців Донбасу (включаючи тимчасово непідконтрольну Україні територію).

Результати зібраних матеріалів будуть опрацьовані за різними класифікаціями. Кінцевим етапом масштабного дослідження стане визначення колективних ідентичностей населення Донбасу, за допомогою яких науковці (вже не тільки історики) зможуть визначити шляхи реінтеграції Донбасу. При чому йдеться не стільки про територіальну складову, скільки про ментальну.

Перемога у військовому протистоянні не означатиме, що травмоване населення Донбасу зможе швидко й безболісно інтегруватись назад до України. Наслідки безглуздої, але потужної російської пропаганди, в поєднанні з радянськими догмами, які все ще актуальні для певних категорій населення, залишатимуться роз'єднувальними чинниками. Тому, ініціатива науковців матиме важливе значення в питанні об'єднання України.




Останні новини Бердянська
сьогодні, 29 березень, п'ятниця 2024
вчора, 28 березень, четвер 2024
27 березень, середа 2024
26 березень, вівторок 2024
25 березень, понеділок 2024

Всі новини БЕРДЯНСЬКА

На початок