Активи «Київстар» та lifecell опинились під арештом через контроль російськими олігархами

По матеріалам Дзеркала тижня
12.10.2023 · 11:34 · переглядів - 338

Компанії пов’язані із Міхаілом Фрідманом, Пєтром Авеном та Андрєєм Косоговим

Активи «Київстар» та lifecell опинились під арештом через контроль російськими олігархами

В рамках арешту судом активів підсанкційних російських олігархів Міхаіла Фрідмана, Пєтра Авена та Андрєя Косогова були арештовані активи мобільних операторів України «Київстар» та lifecell, а також частка в ТОВ «Helsi.me», у розпорядженні якої медичні дані більшості українців, і яке потрапило під контроль Фрідмана вже після повномасштабного вторгнення, повідомляє «Економічна правда» із посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду Києва від 4 жовтня.

Як повідомляли раніше в СБУ, під арештом опинились активи 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими російські олігархи володіють, як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

Зокрема  серед арештованих активів опинились 100% активів ПрАТ «Київстар», які російські магнати контролюють через нідерландську компанію VEON Ltd. При цьому найбільшим арештованим активом є 100% статутного капіталу ТОВ «Лайфселл» вартістю майже 13 млрд грн, які належать іноземній компанії Lifecell Ventures Cooperatief.

У суді СБУ зазначила, що Фрідман, Авен та Косогов через компанію LetterOne володіють акціями турецької компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S., яка є власником українського оператора у звʼязку lifecell.

Серед іншого арештовано 100% ТОВ «Пейселл», яка належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell, та корпоративні права ТОВ «Укртауер», яке є дочірньою компанією турецького холдингу Turkcell, а в Україні є оператором вишок мобільного звязку, систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ та готелях.

Загалом під арешт потрапили і інші компанії російських олігархів:

  • ПрАТ «СК Альфа Страхування» (95,2% статутного капіталу вартістю 104,7 млн грн);
  • ТОВ «Альфа-Лізинг» (100% вартістю 584,3 млн грн);
  • ТОВ «Паритет фінанс» (100% вартістю 14 млн грн);
  • ТОВ «Сенс Діджитал» (100% вартістю 20 млн грн);
  • ТОВ «Київстар.Тех» (100% вартістю 111 млн грн);
  • ТОВ «Вимпелком Глобал Сервіс Україна» (100% вартістю 804,9 млн грн);
  • ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод» (100% вартістю 21,4 млн грн);
  • ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» (100% вартістю 8,8 млн грн) та інші.


Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок