Вибори онлайн: 65% українців не підтримують ідею через ризик фальсифікацій

По матеріалам Української правди
30.10.2023 · 11:15 · переглядів - 208

При цьому абсолютна більшість українців вважають, що національні вибори варто проводити після закінчення війни, нині вони не на часі

Вибори онлайн: 65% українців не підтримують ідею через ризик фальсифікацій

Станом на жовтень 2023 року більшість громадян України, або 65%, виступають проти ідеї запровадити можливість голосування на виборах через інтернет. Про це свідчать результати всеукраїнського телефонного опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 30 вересня по 13 жовтня.

"Один з очевидних варіантів в епоху діджиталізації – запровадити голосування через інтернет. КМІС уперше ставив це запитання в листопаді 2021 року і зараз ми його знову повторити", - говориться в результатах опитування.

Згідно з опитуванням, більшість українців як раніше, так і зараз (65% станом на жовтень 2023 року) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет і переживають за ризики фальсифікацій. Підтримують ідею лише 29%.

При цьому негативне ставлення до дистанційного голосування спостерігається у всіх регіонах, від 55% до 68%.

Українці переконані, що вибори наразі не на часі

"Станом на жовтень 2023 року 81% респондентів вважають, що вибори мають проводитися після війни і зараз вони не на часі. Вважають, що вибори вже мають проводитися попри війну – 16%", - говориться в результатах опитування КМІС.

Соціологи відзначили, що у всіх регіонах України більшість населення виступають проти проведення виборів під час війни.

Цієї осені завершуються повноваження Верховної Ради, а навесні – повноваження президента.  

Хоча українці вважають доцільним відкласти проведення виборів на період після війни, але при цьому 88% наполягають, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу. За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають лише 7% респондентів. 

Проти обмежень на період відновлення виступає абсолютна більшість опитаних у всіх регіонах України.

Дослідження тривало з 30 вересня до 13 жовтня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2 007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5%  для показників, близьких до 10%, 1,1%  для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Але соціологи переконані, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок