Вісім технологій сучасної війни. Дрони, роботи, РЕБ – головне з виступу Михайла Федорова на IT Arena

По матеріалам ЛІГА.Tech
30.09.2023 · 12:37 · переглядів - 185

Михайло Федоров на IT Arena назвав основні технології перемоги та закликав айтівців працювати над ними

Вісім технологій сучасної війни. Дрони, роботи, РЕБ – головне з виступу Михайла Федорова на IT Arena
Фото: Даніяр Сарсенов

Голова Мінцифри Михайло Федоров 29 вересня виступив на IT Arena, одній з найбільших технологічних конференцій України, на тему військових технологій. Супутниковий звʼязок, радіоелектронна боротьба, дрони та роботи – все це має наблизити перемогу України.

"Війну технологій виграють інженери... Потрібно розуміти що наша перемога буде за технологіями, які повинні зберігати життя військових", – сказав Федоров.

Liga.Tech відвідала захід та зібрала головне з виступу міністра.

Starlink. Історія цієї технології досить публічна. Вона почалася з того, що я зробив твіт  у перший чи другий день вторгнення – звернувся до Маска з тим, що нам потрібні "старлінки".

З початку вторгнення Україна отримала більш ніж 42 000 "старлінків". Це важливий захищений елемент комунікації між військовими, який також дає можливість керувати безпілотниками.

Дрони. Рік тому лише сім компаній могли продавати державі дрони. На сьогодні це понад 60 компаній, усього їх 200. За цей час Україні вдалося збільшити виробництво дронів більше ніж у 100 разів. До кінця цього року буде більше ніж 120-140 разів.

Дрони – це геймченджери цієї війни. Я думаю, ви багато про це знаєте, слідкуєте за цим. Тільки за останні місяці більше ніж 200 танків було вражено лише завдяки дронам, ще багато живої сили, техніки, артилерії.

Дрони допомагають розуміти, що відбувається на полі бою, Але дронів потрібно більше, дронів не вистачає. Їх буде вистачати, коли будемо 10-15-20 років на кордонах 1991 року. І тільки тоді зможемо сказати, через багато років, що дронів вистачає. Важливо показати ворогу, що ми можемо досягати (Федоров продемонстрував раніше не показане відео запуску дрону "Бобер" на москву – Ред.).

І, в принципі, ви бачите, що за останні три-чотири місяці щодня якісь вибухові новини з території окупанта, там щось і вибухає постійно, але потрібно, щоб цього було більше. Потрібно розвивати цю сферу.

Фото: Даніяр Сарсенов

Системи ситуаційної обізнаності. Сьогодні багато місій, оборонних та наступальних операцій комунікується завдяки системі "Дельта". Можна додати багато додаткових модулів для розпізнавання певних об'єктів. Наприклад, штучний інтелект. Є можливість відслідковувати телефони тощо.

Зараз з'являється багато технологій, які можна використовувати у системі ситуативної обізнаності, дізнатись більше про ворога краще керувати власними силами. Зараз ми впроваджуємо систему, яка дозволяє в режимі реального час бачити всі дрони, бачити скільки вилетів зробив конкретний дрон, знати його ефективність, розуміти, яка ділянка фронту потребує дронів. Це дозволяє приймати ефективні рішення.

Супутниковий звʼязок, дрони, системи ситуаційної обізнаності, морські дрони, роботизовані наземні платформи, штучний інтелект, РЕБ, захист неба. Такі технології реально потрібні нашим збройним силам, взагалі, всім силам оборони.

Морські дрони. Це технологія, технологічний жанр в Україні, який дозволяє атакувати флот в Чорному морі. Завдяки ним можна побачити, як руйнувався Кримський міст. Я вважаю, що це технологія є геймченджером. І потрібно розуміти, як вона працює.

Вже з'явилися кілька компаній, які зробили успішні зразки і продовжують розвиватися. Але у нас є велика ціль і тому нам потрібно, щоб таких компаній було набагато більше. Насправді в кожній технології є можливість зробити прорив, який може вирішити хід війни. Уявіть, якщо 1000 дронів одночасно напали на міст.

Фото: Даніяр Сарсенов

Кожна компанія може виготовити сотню. Це дуже просто. Насправді, є чітка ситуаційна обізнаність. Багато залежить від нас з вами і від нашого врахування певного питання.

Роботизовані технології. Це безпілотні технології, які допомагають зберігати життя наших воїнів. В окопі може знаходитись людина, а може роботизована технологія, керована за багато кілометрів. Нею можна управляти дистанційно.

Є перші успішні операції, де застосовані такі технолонії, ми спілкуємося з компаніями, які їх розробляють і допомагаємо у супроводі. Як працюють інженери-сапери – це картина дуже важка, людина рухається на животі по полю бою, паралельно працюють сапери, міномети. Але це замість людей можуть зробити роботи.

Штучний інтелект. Ми використовуємо штучний інтелект, щоб розпізнавати обʼєкти на полі бою, з супутникових знімків та камер. Це дозволяє обробляти велику кількість інформації – сьогодні супутникові знімки є елементом мережецентричної війни. Потім розшифровуємо це і розміщуємо у системах ситуаційної обізнаності. Після цього військові приймають рішення, яку зброю використовувати для кожної ціни.

Радіоелектронна боротьба (РЕБ). Це технологія важлива для нашої майбутньої перемоги, про неї будуть все більше говорити. Виробництво дронів можна збільшити у 100 разів, а можна і у 1000 разів. Але ми починаємо втрачати їх все більше – життєвий цикл дронів зменшується. Ми працюємо над новою доктриною його використання, це великий ринок. Потрібно, щоб кожна людина, кожна одиниця техніки була захищена засобом радіоелектронної боротьби. росія має у цьому перевагу, а нам потрібні інновації, щоб перемогти.

Захист неба. Для цього потрібні інновації. Є системи, які по звуку розпізнають дрони та ракети, вони розміщуються по Україні та фіксують у режимі реального часу.

Чому ми не можемо встановити сенсори по всій країні, аби фіксувати ворожі цілі візуально та акустично? Є автоматизовані турелі. Є кілька розробок, які дозволяють реагувати на звук через радари, наводяться автоматично та намагаються потрапити у БпЛА.



Читайте далее

Новини за сьогодні

Статті
 
На початок