Купівля квартири в новобудові: покрокова інструкція, труднощі, поради юриста

Придбання житла в новобудові має багато плюсів. Людина отримує квартиру, яка ніколи не продавалася, в якій раніше ніхто не жив, можна сказати, чисту сторінку.

Купівля квартири в новобудові: покрокова інструкція, труднощі, поради юриста

У новій квартирі відсутня історія власників, а значить документальна історія, що виключає можливість судових суперечок з попередніми господарями. Досвідчені, перевірені забудовники зводять міцні будинки, з квартирами зручного планування, з упорядкованою територією. До того ж, таке житло може коштувати дешевше квартир на вторинному ринку, якщо купувати його ще в процесі будівництва.

Покрокова інструкція

На попередньому етапі потрібно зайнятися пошуком бажаного району, визначитися з параметрами майбутнього житла – метражем, кількістю кімнат, наявністю балкона або лоджії, розміром кухні. Важливо подумати, на якому поверсі хочеться придбати квартиру.

У більшості випадків купівля житла в новобудові здійснюється ще до введення будинку в експлуатацію, на стадії будівництва. Здійснюючи таке придбання, людина повинна розуміти, що реальні терміни можливого заселення вельми туманні. По-перше, забудовник може не встигнути здати будинок до обумовленої дати, по-друге, доведеться ще витратити час на ремонт, адже найчастіше квартири продаються без внутрішньої обробки.

Щоб не помилитися з вибором та уникнути можливих проблем із забудовником, найкраще діяти в такому ключі:

  • досконально вивчити об'єкт;
  • оформити договір із забудовником;
  • отримати ключі та квартиру за актом прийому-передачі;
  • оформити квартиру у власність та прописатися.

Більшість проблем вирішуються, адже сьогодні можливо придбати квартиру на сайті домріа. Тут всім українцям доступна програма перевіреної нерухомості. Під такими квартирами маються на увазі об'єкти, які відвідав підготовлений фахівець – інспектор сайту. Він все документує та фіксує на камеру. При цьому використовується панорамна камера з оглядом 360 градусів, завдяки якій покупець зможе детально вивчити стан житлових приміщень не відвідуючи квартиру. Сайт DOM.RIA №1 серед аналогічних сайтів на ринку української нерухомості. Тут завжди тільки свіжа та перевірена інформація, що дозволяє тисячам українців вирішувати питання з покупкою нерухомості.

Вивчаємо будинок, перевіряємо документи

Найдешевший, він же самий ризикований, варіант – покупка квартири на стадії котловану. Придбати житло в будинку, який ще навіть не почали зводити, можна в середньому на 30-35 відсотків дешевше, ніж після будівлі. На цьому ж етапі можна обговорити з забудовником планування квартири, квадратуру. Однак ніхто не дасть гарантій, що будинок буде зданий: у фірми-забудовника може просто не виявитися коштів, або ж вона не зможе отримати дозвіл на будівництво, в результаті чого заморозить процес. Може бути на час, а може назавжди.

Роботи по дому, який знаходиться на стадії завершення будівництва, в принципі, також можуть бути заморожені з найрізноманітніших причин. Тому перше, що повинна зробити людина, яка вирішила купувати квартиру в новобудові, це ознайомитися з проектом, перевірити репутацію забудовника. Хоча це не виключає можливих проблем. Спочатку перевіряємо по інтернету. Шукаємо відомості, статті, в яких згадується забудовник. Можливо, є якась інформація в соціальних мережах, форумах, групах людей, які постраждали від дій недолугих або нечесних будівельників.

Оформляємо договір

Якщо документи в порядку, а репутація забудовника чиста, при цьому людину влаштовує місце розташування будинку, ціна, планування, то можна оформляти договір. Правда, бажано укладати угоду із залученням незалежного юриста. Існує три варіанти придбання квартири в новобудові:

  • За договором уступки права. Такий договір укладається, якщо квартира купується у співінвестора або попереднього власника, що вирішив перепродати житло.
  • За договором участі в пайовому будівництві, який полягає безпосередньо із забудовником. Ні в якому разі не можна погоджуватися укладати так званий попередній договір пайової участі, який суперечить закону.
  • За договором з житлово-будівельним кооперативом (ЖБК). Такий кооператив створюється на підставі угоди майбутніх власників житла.

Оплата проводиться тільки після укладення договору та його державної реєстрації. Знову ж таки бажано, щоб угоду супроводжував професійний юрист.

Отримуємо ключі та квартиру

З моменту здачі будинку в експлуатацію до підписання акту прийому-передачі може пройти до трьох місяців. Забудовнику ще необхідно отримати технічний паспорт, узгодити планування з БТІ. Перш ніж підписувати договір, потрібно ретельно оглянути приміщення, якщо будуть потрапляти якісь недоліки, відхилення від проектного планування, потрібно буде вимагати від забудовника виправити дефекти або виплатити компенсацію.

Після підписання акту прийому-передачі та отримання ключів, власнику почнуть нараховувати комунальні платежі. Згідно із законодавством, платити за комунальні послуги потрібно тільки після створення ТСЖ або підписання договору з експлуатуючою компанією, але зазвичай це відбувається не відразу після заселення, а через якийсь час.




На початок